Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Λιβύη - δημοσκόπηση

Τα δύο τρίτα των Γάλλων εγκρίνουν την επέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσκόπηση 

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (ποσοστό 66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ενώ το 34% δεν την εγκρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France-Soir.
Προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την στρατιωτική επέμβαση, έδειχνε το αντίθετο, δηλαδή το 36% ήταν υπέρ και το 63% κατά, ενώ το 1% των ερωτηθέντων δεν είχε άποψη.
Στη Βρετανία, από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα προκύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων κρίνουν πως οι βρετανοί στρατιώτες δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη και το 43% τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον του Καντάφι.
Στη Γερμανία, η πλειοψηφία υποστηρίζει την διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιχείρηση δεν συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1947254


Υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη το 60% των Αμερικανών


Το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των επιδρομών στην Λιβύη για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού με στόχο την προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 48% των ερωτηθέντων περιγράφει την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα στις επιχειρήσεις αυτές ως «προσεκτική και συναινετική», 36% ως «αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόμενη» και 17% ως «σθεναρή και αποφασιστική».
Το 79% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να προσπαθήσουν να εκδιώξουν τον Καντάφι από την εξουσία.

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί βλέπουν τον Ομπάμα κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έβλεπαν τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ο οποίος κήρυξε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι (ο Ομπάμα) θεωρείται πιο συναινετικός στην προσέγγισή του και αυτό τον διαφοροποιεί στα μάτια των Αμερικανών από τον προκάτοχό του», επισημαίνει η Τζούλια Κλαρκ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρίας Ipsos.

Από τους ερωτηθέντες μόνο το 7% τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Το 20% πιστεύει πως σε περίπτωση που δεν έχουν αποτέλεσμα οι αεροπορικές επιδρομές θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές δυνάμεις, το 25% ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ειρηνευτικός μηχανισμός του ΟΗΕ και το 23% επιμένει ότι πρέπει να ενταθούν οι αεροπορικές επιθέσεις.

«Όλοι πιστεύουν ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει, αλλά είναι απόλυτα αντίθετοι στην ιδέα να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις», τόνισε η Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι η ιδέα ενός τρίτου μετώπου συγκρούσεων, μετά τον Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν έχει καμιά υποστήριξη από την πλευρά του αμερικανικού λαού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1947820

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: