Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Σταθερό προβάδισμα 5% του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο

Σταθερό προβάδισμα 5% διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζον Μακέϊν, με μόλις έξι ημέρες να απομένουν για το τέλος της εξαντλητικής κούρσας για την ανάδειξη του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη.
Ο Ομπάμα προηγείται του Μακέϊν με 49% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, και αύξησε κατά μία μονάδα το προβάδισμά του από την Τρίτη. Η τηλεφωνική έρευνα έγινε σε δείγμα 1.179 ψηφοφόρων κι έχει ποσοστό σφάλματος ±2,9%.
«Οι καθημερινοί αριθμοί παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι από χθες, με μόνο μια μικρή βελτίωση για τον Ομπάμα», σχολίασε ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπυ. «Η κούρσα έχει «παγώσει» προς το παρόν».
Ο γερουσιαστής του Ιλλινόϊς διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα μεταξύ αρκετών κρίσιμων ομάδων ψηφοφόρων: 15% μεταξύ των ανεξάρτητων, 10% μεταξύ των γυναικών, 8% μεταξύ των καθολικών και 5% μεταξύ των πολιτών άνω των 65 ετών. Ομπάμα και Μακέϊην ισοβαθμούν μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων. Ο Μακέϊν πήρε ένα ισχνό προβάδισμα, 2%, μεταξύ των εργατών του μπλε κολάρου.
«Ο Ομπάμα μένει σταθερός», σημείωσε ο Ζόγκμπυ. Διατηρεί το προβάδισμα, από 2 έως 12 μονάδες, καθημερινά από την αρχή της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, προ τριών εβδομάδων. Ο Μακέϊν δεν έχει καταφέρει να ανέβει πάνω από το 45%, ενώ ο Ομπάμα έφθασε στην «οροφή» του, το 52%, πριν μία εβδομάδα. Περίπου 2% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια εκπλήξεων.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέηντερ έχει ποσοστό 2%, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο φιλελεύθερος Μπομπ Μπαρ 1%.
Το ποσοστό διαφοράς 5% είναι ακριβώς εκείνο που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, τότε κυβερνήτης του Τέξας, έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών Αλ Γκορ το 2000. Ο Γκορ έκλεισε την ψαλίδα σε ελάχιστο χρόνο και απέσπασε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, όμως ο Μπους κέρδισε το Εκλεκτορικό Σώμα και την προεδρία μετά την αμφιλεγόμενη επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα. Το 2004, έξι ημέρες πριν τις εκλογές ο Μπους προηγείτο του Τζον Κέρι με 3%.

Προηγείται σε Φλόριντα και Οχάϊο ο Ομπάμα
ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ στη Φλόριντα και το Οχάϊο ο Μπαράκ Ομπάμα, στις πολιτείες όπου ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέϊν πρέπει να κερδίσει για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς οι ψηφοφόροι προτιμούν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία και την προσέγγισή του σε θέματα οικονομίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο γερουσιαστής του Ιλλινόϊς Ομπάμα, προηγείται του γερουσιαστή της Αριζόνα, Μακέϊν με 50% έναντι 43% μεταξύ των ψηφοφόρων στη Φλόριντα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Bloomberg/Los Angeles Times. Επίσης προηγείται με 49% έναντι 40% στο Οχάϊο, καθώς οι ψηφοφόροι στις δύο πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εθνική ασφάλεια.
Οι ψηφοφόροι επιλέγουν των Ομπάμα ως τον καλύτερο υποψήφιο για να διαχειριστεί την χρηματοπιστωτική κρίση και τα θέματα περίθαλψης, ενώ θεωρούν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει καλύτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κρίσιμες πολιτείες
Κανένας Ρεπουμπλικάνος δεν έχει κερδίσει την προεδρία χωρίς το Οχάϊο και τη Φλόριντα. Ο σημερινός χάρτης των εκλογών στις ΗΠΑ – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – δείχνει ότι για τον Μακέϊν η εκλογή του στην προεδρία είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς αυτές τις δύο πολιτείες.
Το 2004 ο Μπους κέρδισε 286 εκλέκτορες συμπεριλαμβανομένων 20 του Οχάϊο και 27 της Φόριντα. Χρειάζονται 270 εκλέκτορες για να κερδίσει κανείς και εάν ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι – υποψήφιος των Δημοκρατικών το 2004 – είχε κερδίσει σε μία από αυτές τις δύο πολιτείες θα είχε κερδίσει την προεδρία.
Λιγότερο από μία εβδομάδα για τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, ο Ομπάμα προηγείται σε όλες τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Κέρι, και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε περισσότερες από τις μισές των πολιτειών όπου είχε επικρατήσει ο Μπους.
Σε επίπεδο φύλου επίσης ο Ομπάμα φαίνεται να κερδίζει τη μεγαλύτερη προτίμηση. Μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στη Φλόριντα ο Ομπάμα αποσπά 51% έναντι 41% του Μακέϊν και στο Οχάϊο προηγείται με 54% έναντι 38%. Ο Ομπάμα προηγείται κατά τι του Μακέϊν μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων στη Φλόριντα, ενώ ο Μακέϊν αύξησε λίγο τη δύναμή του μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων στο Οχάϊο.
Στη Φλόριντα το 58% των ψηφοφόρων λέει ότι ο Ομπάμα έχει καλύτερο χαρακτήρα για πρόεδρος έναντι 30% του Μακέϊν. Στο Οχάϊο ο Ομπάμα στην ίδια ερώτηση λαμβάνει το 57% έναντι 29% του Μακέϊν.
Στην ερώτηση ποιον υποψήφιο εμπιστεύεστε για την οικονομία, οι ψηφοφόροι της Φλόριντα διαλέγουν τον Ομπάμα έναντι του Μακέϊν με διαφορά 9 μονάδων και στο Οχάϊο ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται με 12 μονάδες.
Και στον τομέα της υγείας ο Ομπάμα θεωρείται καλύτερος για τους ψηφοφόρους. Στη Φλόριντα έχει την προτίμηση του 57% των ψηφοφόρων έναντι 34% του Μακέϊν και στο Οχάϊο του 54% έναντι 30% του Μακέϊν.
Παρά το γεγονός ότι ο Μπους χρησιμοποίησε τη νίκη του στο Οχάϊο και τη Φλόριντα για να δημιουργήσει τον συνασπισμό του, περισσότεροι από επτά στους 10 ψηφοφόρους και στις δύο πολιτείες δεν εγκρίνουν τώρα την επίδοση της δουλειάς του, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους 10 λένε ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.
Το 72% των ψηφοφόρων στη Φλόριντα και το 62% στο Οχάϊο λέει ότι τα πρόσφατα προβλήματα της οικονομίας έχουν βλάψει σημαντικά την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.
Η επιλογή της Σάρα Πέϊλιν – γερουσιαστή της Αλάσκας – από τον Μακέϊν για τη θέση του αντιπροέδρου δεν είχε θετική απήχηση στις δύο πολιτείες. Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στη Φλόριντα και το Οχάϊο τη θεωρούν ικανή. Αντιθέτως περισσότεροι από τους επτά στους 10 ψηφοφόρους και στις δύο πολιτείες πιστεύουν ότι ο γερουσιαστής του Ντελαγουέρ, Τζο Μπαϊντεν υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι ικανός.
Η δημοσκόπηση με δείγμα 809 ψηφοφόρων στη Φλόριντα και 816 ψηφοφόρων στο Οχάϊο έγινε μεταξύ 25 και 27 Οκτωβρίου. Το περιθώριο λάθους είναι +/-3%.
ΠΗΓΗ: Bloomberg News

Δεν υπάρχουν σχόλια: