Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ρυθμός αύξησης στεγαστικών δανείων

Στο 14,9% έχει πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων καθώς τον Σεπτέμβριο του 2008 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων από τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν συνολικά στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο των στεγαστικών δανείων στο τέλος του προηγούμενου μήνα ανήλθε (συν τα τιτλοποιημένα) στα 76,029 δισ. ευρώ έναντι 66,115 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2007, με τον ρυθμό αύξησης να πέφτει στο 14,9%. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση των πελατών, που προήλθε από την εσωστρέφεια την οποία έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή, αποθαρρυντικά στη λήψη στεγαστικού δανείου δρα το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες προβάλλουν προς πώληση στεγαστικά δάνεια με βάση το νευρικό euribor συν ένα περιθώριο της τάξης, πλέον, του 2%. Τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν το πάγωμα της αγοράς στεγαστικών και προβληματίζονται μιας και ανέμεναν βελτίωση της ζήτησης τον Σεπτέμβριο, παράμετρος που θα στήριζε και τη ζήτηση του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Το τελευταίο τρίμηνο αποτελούσε πάντα το δυνατό χρονικό διάστημα για τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες με αιχμή τα δάνεια, τονίζουν και προσθέτουν πως η κρίση έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό τόσο την οικοδομή όσο και την αγορά στέγης, εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/378734/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: