Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Καλά και κακά νέα προκύπτουν από τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σχετικά με την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρέχον έτος, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2007, αλλά μικρότερη από το 2006.
Φέτος η τρύπα του όζοντος πάνω από το Νότιο Πόλο είχε έκταση περίπου 27 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 25 εκατ. τ.χλμ. το 2007 και έναντι του ρεκόρ των 29 εκατ. το 2006 (περίπου το μέγεθος της Βορείου Αμερικής).
Η τρύπα του όζοντος προκαλείται από τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και την παρουσία ορισμένων αερίων στην ατμόσφαιρα, όπως το χλώριο και το βρώμιο, που προέρχονται από τους ανθρωπογενείς χλωροφθοράνθρακες, οι οποίοι απαγορεύτηκαν με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, αλλά συνεχίζουν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το μέγεθος της τρύπας του όζοντος ποικίλει κάθε χρόνο. Αυτή ακριβώς η ευμεταβλητότητα καθιστά δύσκολο για τους επιστήμονες να εξακριβώσουν αν διαχρονικά η τρύπα μικραίνει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: