Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

παραγωγή οπίου - Αφγανιστάν (σε ύφεση..)

Ο Τζων Γουώλτερς, κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, υποστήριξε χθες Παρασκευή μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν εφέτος μειώθηκε κατά ποσοστό 31%.

Ο Γουώλτερς, διευθυντής του γραφείου για την εθνική πολιτική ελέγχου των ναρκωτικών, δήλωσε ότι εφέτος παρήχθησαν στο Αφγανιστάν μόλις 5.500 τόνοι οπίου έναντι 8.000 τόνων το 2007. Στις 18 από τις 34 επαρχίες της χώρας η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας έχει σταματήσει, εν μέρει εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, καθώς και των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για το σκοπό αυτό, έχουν ενταθεί, όπως ανέφερε.

Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως εκτιμούσαν σε έκθεση που είχαν δημοσιοποιήσει τον Αύγουστο ότι η καλλιέργεια και η σοδειά παπαρούνας δεν μειώθηκαν πάνω από 6%.

Οι προσπάθειες να εμποδιστεί η παραγωγή του ναρκωτικού έχουν επικεντρωθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου πιστεύεται ότι καλλιεργείται το 90% της συνολικής σοδειάς της οπιοπαπαρούνας, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή οπίου, όμως περιπλέκονται από το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών εξαρτώνται από την καλλιέργεια οικονομικά, συνέχισε.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την "επιθετική τους πολιτική" για την καταπολέμηση της παραγωγής οποίου, δήλωσε ακόμη ο Γουώλτερς.

Το Αφγανιστάν είναι μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου χώρα στον κόσμο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/25/1582040.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: