Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

χειρότερη πόλη της Ευρώπης ως επιχειρηματικό κέντρο

Η Αθήνα αποτελεί την τελευταία επιλογή μιας επιχείρησης που θέλει να εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας European Cities Monitor που πραγματοποιεί η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, η ελληνική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά ενδείκνυται ως επιχειρηματικό κέντρο, κατατασσόμενη φέτος στη τελευταία θέση του πίνακα με τις 34 ευρωπαϊκές πόλεις που είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης. Στα επιμέρους στοιχεία που λαμβάνει υπόψη της η έρευνα, η Αθήνα βρίσκεται στην 28η θέση σε ότι αφορά στη προσβασιμότητα στις αγορές, στην 29η στη ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και στη 31η όσον αφορά στο δίκτυο διεθνής συγκοινωνίας, το επιχειρηματικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση και την διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων. Επιπλέον, η Αθήνα καταλαμβάνει την 34η θέση σε ότι αφορά στις γλώσσες που ομιλούνται, στη 19η θέση για τη σχέση ποιότητας - τιμής χώρων γραφείου, στην 30η για το εξειδικευμένο προσωπικό και στην 28η για το καθαρό περιβάλλον. Την υψηλότερη θέση (7η) κατέχει μόνο σε ότι αφορά στο χαμηλό κόστος του προσωπικού.
Αντίθετα, με την ελληνική πρωτεύουσα, το Λονδίνο και το Παρίσι ανακηρύχτηκαν ως οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, ενώ η Μόσχα – σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Cushman & Wakefield – υπολογίζεται ότι θα δεχθεί την μεγαλύτερη εισροή εταιρειών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι Βρυξέλες εισέρχονται στις πέντε πρώτες θέσεις της συνολικής κατάταξης (ανέβηκαν στην 4η από την 6η θέση) εις βάρος της Βαρκελώνης και του Άμστερνταμ, οι οποίες έπεσαν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα. Η Φρανκφούρτη κατατάσσεται στην 3η θέση. Οι πόλεις που σημείωσαν τη γρηγορότερη άνοδο στην κατάταξη είναι όλες περιφερειακές πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Ζυρίχης (ανέβηκε στην 10η από τη 13η θέση), του Ντίσελντορφ (ανέβηκε από την 12η από τη 16η θέση) και του Μάντσεστερ (ανέβηκε στη 14η από την 18η θέση).
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Cushman & Wakefield, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη σχηματίζουν έναν σύνδεσμο επιχειρηματικών πόλεων, ο οποίος είναι απίθανο να απειληθεί σοβαρά στο κοντινό μέλλον, ενώ η άνοδος των περιφερειακών πόλεων προκλήθηκε από την πρόοδο στις τηλεπικοινωνίες και από τις κυβερνητικές στρατηγικές προώθησης που είχαν ως σκοπό την έλξη επενδύσεων.
Σημειώνεται πως η ετήσια αυτή έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη 500 από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνα για την επιλογή της εγκατάστασης της εταιρίας τους. Η κατάταξη των πόλεως έγινε βάσει ενός αριθμού κριτηρίων όπως η συγκοινωνία, οι τηλεπικοινωνίες, η πρόσβαση στις αγορές, η διαθεσιμότητα και ποιότητα προσωπικού, το κόστος γραφειακών χώρων και η ποιότητα ζωής.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=590995

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Γιατί δεν μου κάνουν καθόλου εντύπωση τα αποτελέσματα αυτά;;;

geokalp είπε...

δεν έχεις καθόλου άδικο...
τα έχεις θίξει πολλάκις...

άδικο έχουν αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία του να έχεις γραφεία με θέα την Ακρόπολη... είναι από αυτά που δενμ πληρώνονται!