Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη

Η Γερμανία αποτελεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, την ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται ως η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γηραιά Ήπειρο, αφήνοντας πολύ πίσω τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Harris Interactive για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου France 24 και της International Herald Tribune, συμμετείχαν 6.000 πολίτες στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Οι πολίτες των πέντε ευρωπαϊκών κρατών εκτιμούν ότι η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή. Στη Γαλλία το 68% των ερωτηθέντων έχει αυτή την άποψη, και στην Γερμανία και την Ισπανία το 57%.
Αντίθετα, οι Αμερικάνοι θεωρούν -σε ποσοστό 63% ότι η Βρετανία είναι η ηγετική δύναμη στην Ευρώπη.
Βρετανοί και Ιταλοί τοποθετούν την Βρετανία στη δεύτερη θέση, ενώ Γερμανοί και Γάλλοι επιλέγουν τη Γαλλία.
Στο ερώτημα για το ποια προσωπικότητα διαθέτει τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι πολίτες τοποθετούν στην πρώτη θέση την Αγκελα Μέρκελ, πολύ μπροστά από τον Νικολά Σαρκοζί. Ακόμη και στη Γαλλία, το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον Ν.Σαρκοζί (18%).Οι Αμερικανοί βάζουν στην πρώτη θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν με 23%, δέυτερο τον Ν.Σαρκοζί με 9% και τρίτη την Ανγκ.Μέρκελ με 8%.Στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε σήμερα για πρόεδρο της Ευρώπης, η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται στην πρώτη θέση. Μόνο οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επέλεξαν τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ενώ οι Γάλλοι τάσσονται υπέρ του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: