Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

οικονομική πραγματικότητα - ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ζοφερή εικόνα της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας στις ΗΠΑ δίνει χθεσινή σφυγμομέτρηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pew, η οποία δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν αισθάνονται ότι έχουν προοδεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς τα εισοδήματά τους είναι στάσιμα και αναγκάσθηκαν να δανεισθούν για να χρηματοδοτήσουν τον τρόπο ζωής τους.
53% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη, 25% θεωρούν ότι ανήκουν στην κατώτερη και 21% στην άρχουσα τάξη. Από όσους δήλωσαν ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη, 78% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να διατηρήσει τον τρόπο ζωής του, ενώ μόλις 13% είπε ότι βρίσκει τα πράγματα πιο εύκολα από το 2003. 6% δήλωσε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει.
Ιδιαίτερη ανησυχία στους αναλυτές του Pew προκαλεί το ποσοστό 40% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι «προόδευσε» κοινωνικά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, ποσοστό που απέχει πολύ από το χαμηλότερο καταγεγραμμένο του 1997, που ήταν 57%. Το 1986, σχεδόν δύο στους τρεις Αμερικανούς της μεσαίας τάξης πίστευαν ότι είχαν πραγματοποιήσει κοινωνική και εισοδηματική πρόοδο.
Τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης έρχονται να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών υποψηφίων, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, οι οποίοι έχουν στηρίξει την προεκλογική τους εκστρατεία στην καταγγελία της οικονομικής πολιτικής του προέδρου Μπους και των Ρεπουμπλικανών, τους οποίους κατηγορούν για οικονομική βύθιση των ΗΠΑ. Την αγωνία της αμερικανικής μεσαίας τάξης μοιάζει να συνειδητοποιεί και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, που δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές, που θα ευνοήσουν τη μεσαία τάξη και θα επιτρέψουν την επέκταση της κοινωνικής περίθαλψης.
Την ίδια ώρα, σχεδόν 75% των Αμερικανών δηλώνουν ότι ζουν σήμερα καλύτερα από ότι οι γονείς τους στην ηλικία τους, σημαντικό γνώρισμα κοινωνικής ανόδου. Η άνεση αυτή εξασφαλίζεται, όμως, έναντι σημαντικού τιμήματος από τα αμερικανικά νοικοκυριά, που είναι ολοένα και περισσότερο χρεωμένα. Η αναλογία χρέους προς το εισόδημα έχει υπερδιπλασιασθεί από το 1983 στο 2004, από 0,45 στο 1,19, καθώς πολλές οικογένειες επιλέγουν να υποθηκεύσουν σπίτια, για να αποπληρώσουν παλαιότερα καταναλωτικά χρέη.
Αν και σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η διατήρηση του τρόπου ζωής τους είναι πιο δύσκολη, δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ποιος φταίει για αυτό, με 25% να κατηγορεί την κυβέρνηση, 15% την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και 11% να κατηγορεί τον εαυτό του.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/04/2008_266074

Δεν υπάρχουν σχόλια: