Οι χρηματιστές τείνουν να έχουν μεγαλύτερα κέρδη τις ημέρες που έχουν ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης, διαπιστώνουν ερευνητές στη Βρετανία. Αντίθετα, η ορμόνη του στρες κορτιζόνη περιορίζει την ανάληψη μεγάλων οικονομικών ρίσκων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία εικάζουν ότι η τεστοστερόνη, υπεύθυνη για την επιθετικότητα στους άνδρες και τη σεξουαλική επιθυμία και στα δύο φύλα, αυξάνει τις επιδόσεις των χρηματιστών επειδή προσφέρει αυτοπεποίθηση. Η κορτιζόλη αντίθετα συνδέεται με την αβεβαιότητα και αποθαρρύνει τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.
Ο Δρ Τζον Κόατς, πρώην χρηματιστής και νυν ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, άρχισε να αναρωτιέται για το ρόλο των ανδρικών ορμονών όταν πρόσεξε ότι οι άνδρες χρηματιστές περνούσαν σε φάση μανίας στη διάρκεια περιόδων με υψηλά κέρδη, ενώ σε περιόδους ύφεσης έπεφταν σε κατάθλιψη. Οι γυναίκες, όμως, δεν έδειχναν να επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο.
Για να διερευνήσει το φαινόμενο, ο Δρ Κόατς μετρούσε τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης 17 χρηματιστών του Σίτι δύο φορές την ημέρα, στις 11 το πρωί και ξανά στις 4 το απόγευμα. Στις 14 από τις 17 περιπτώσεις, οι χρηματιστές είχαν κέρδη μεγαλύτερα από το μέσο όρο τις ημέρες που παρουσίασαν υψηλά πρωινά επίπεδα τεστοστερόνης, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceeding of the National Academy of Sciences.
Τα επίπεδα κορτιζόλης δεν συνδέονταν με το ύψος των κερδών, αντανακλούσαν όμως τα επίπεδα ρευστότητας και αβεβαιότητας της αγοράς.
Αν και η μελέτη δεν αρκεί για να αποδείξει ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση, ο Κόατς θεωρεί ότι η τεστοστερόνη κάνει τους χρηματιστές πιο επιθετικούς και αποδοτικούς. Προειδοποιεί όμως ότι η ορμόνη θα μπορούσε να ευθύνεται και για τον παραλογισμό των χρηματαγορών. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιτυχία οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης (το «φαινόμενο του κινητή», όπως το ονομάζουν οι βιολόγοι) τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε νέες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
«Αν ο κόσμος θέλει να είναι πρακτικός, θα ήταν καλό τόσο για τις τράπεζες όσο και για το οικονομικό σύστημα στο σύνολό του να είχαμε περισσότερες γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες στις αγορές» σχολιάζει ο Κόατς.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου