Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ελληνόπουλα εκτός γάμου

Ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για την θεσμοθέτηση του συμφώνου.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, πέντε στα εκατό παιδιά που ζουν σήμερα στην Ελλάδα προέρχονται από ελεύθερες σχέσεις. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Παρασκευής, το νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρώνεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα αποσταλεί μέσα στα επόμενα 24ωρα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, με τις οποίες θα επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των διαζυγίων και των υιοθεσιών, καθώς και ευεργετικές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Ο κ. Χατζηγάκης υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου το 5% των Ελληνόπουλων προέρχεται από ελεύθερες συμβιώσεις ζευγαριών τα οποία δεν έχουν συνάψει κανενός τύπου γάμο.
Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 10% και στις σκανδιναβικές χώρες φθάνει το 50%, ενώ στην Ελλάδα παρατηρούνται αυξητικές τάσεις. Ο κ. Χατζηγάκης επικαλείται επίσης έρευνα του ΕΚΚΕ σύμφωνα με την οποία «το ποσοστό των γυναικών στη χώρα μας που επιλέγουν να συμβιώσουν έστω και μία φορά, στην ηλικιακή ομάδα 18-24, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και όλο και περισσότερο ο γάμος στην Ελλάδα, ακόμη και ο θρησκευτικός, αποτελεί την κατάληξη ενός προγενέστερου και μακροχρόνιου δεσμού, με συχνά τα φαινόμενα της ελεύθερης συμβίωσης».
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Άντε, είχαμε δεν είχαμε Ευρώπη γίναμε. Και εις ανώτερα!

geokalp είπε...

το μόνο εις ανώτερα που βλέπω Σοφία είναι να μην παντρεύονται καθόλου τα ζευγάρια, αλά σκανδιναβία