Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ανω των 100 δολαρίων η μέση τιμή πετρελαίου μεταξύ 2008-15, εκτιμά η ΙΕΑ

Επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι - σε σημερινές, δηλαδή αποπληθωρισμένες, τιμές - θα δει και πάλι η μέση τιμή του πετρελαίου την περίοδο 2008-2015, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με σύνοψη της έκθεσης «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές 2008», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Παράλληλα, η IEA αναμένει διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου, το 2030, σε επίπεδα «οριακά πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι», ή «πάνω από τα 120 δολάρια» σε αποπληθωρισμένες τιμές.
Χαρακτηρίζει τις νέες εκτιμήσεις ως «σημαντικές αναθεωρήσεις» των προβλέψεων, στις οποίες είχε προβεί ένα χρόνο νωρίτερα, «λόγω της επανεκτίμησης των προοπτικών του κόστους και της ζήτησης».
Αναθεώρησε, εξάλλου, προς τα κάτω, κατά 10 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, την εκτίμηση για τη ζήτηση το 2030 σε 106 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας ότι η αναθεώρηση αυτή «αντικατοπτρίζει κυρίως τον αντίκτυπο των πολύ υψηλότερων τιμών και τον ελαφρά βραδύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ».Η μελέτη στατιστικών στοιχείων που αφορούν 800 πετρελαϊκά κοιτάσματα στον πλανήτη, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή στα κοιτάσματα που έχουν ωριμάσει μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 9%.
Αναμένει αύξηση του ρυθμού «φυσικής» μείωσης της παραγωγής σε αυτά τα κοιτάσματα στο 10,5% ετησίως μέχρι το 2030.
«Ο κίνδυνος για την προσφορά πετρελαίου δεν έγκειται στην έλλειψη πετρελαίου, αλλά κυρίως στην έλλειψη επενδύσεων», υπογραμμίζει η IEA που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Επίσης αναθεώρησε προς τα άνω κατά 4 τρισ. δολάρια, στα 26 τρισ. δολάρια μεταξύ 2007 και 2030, την εκτίμηση σχετικά με τις απαιτούμενες επενδύσεις για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών και την αντιστάθμιση της μείωσης της παραγωγής στα πετρελαϊκά κοιτάσματα που έχουν ωριμάσει.Η ζήτηση, εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 1,6% ετησίως κατά μέσον όρο την ίδια περίοδο και, στο βαθμό που οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ επενδύσουν σε νέα παραγωγή, ο διεθνής οργανισμός θα ελέγχει, το 2030, το 51% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ενώ πέρυσι ήλεγχε το 44%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: