Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο κίνδυνος συρράξεων τα επόμενα 20 - 30 χρόνια

Ο κόσμος θα έλθει αντιμέτωπος με αυξανόμενο κίνδυνο συρράξεων κατά τη διάρκεια των 20 - 30 επομένων ετών, τη στιγμή που πραγματοποιείται μια άνευ προηγουμένου μεταφορά πλούτου και ισχύος από τη Δύση προς την ανατολή, σύμφωνα με τον επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Ο Μάικλ Μακόνελ προβλέπει την αύξηση της ζήτησης των εν ανεπαρκεία πόρων, όπως τα είδη διατροφής και η βενζίνη,έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό ως τις νέες τεχνολογίες και τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής.

"Αυτό που υπονοώ είναι έναν αυξανόμενο εν δυνάμει κίνδυνο σύρραξης", συνόψισε ο Μάικλ Μακόνελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον στελεχών του τομέα των Πληροφοριών στο Νάσβιλ του Τενεσί.

"Από σήμερα μέχρι το 2025 η πιθανότητα μιας σύρραξης μεταξύ χωρών και εμφυλίων συγκρούσεων θα είναι μεγαλύτερη", πρόσθεσε.

Κατά την ίδια περίοδο οι συνθήκες θα είναι επίσης περισσότερο ευνοϊκές για "τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με χημικά και βιολογικά όπλα, και λιγότερο με πυρηνικά", σύμφωνα με τον Μάικλ Μακόνελ, ο οποίος προβλέπει την διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου μέχρι το 2025 με αυξανόμενη την επιρροή της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.

"Η μεταφορά του παγκόσμιου πλούτου και της οικονομικής ισχύος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τη Δύση προς την Ανατολή, αποτελεί φαινόμενο άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία...η εδαφική εξάπλωση και οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί είναι λιγότερο πιθανοί, αλλά δεν μπορούν να αποκλεισθούν", είπε.

"Θεωρούμε ότι οι ριζοσπαστικές αλλαγές δεν θα προκαλέσουν μια πλήρη διάλυση της σημερινής διεθνούς τάξης, αλλά τα 20 επόμενα χρόνια μετάβασης προς ένα νέο σύστημα είναι γεμάτα με κινδύνους και πολυάριθμες προκλήσεις", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μακόνελ, μέχρι το 2025, η Κίνα θα είναι αναμφίβολα η πρώτη οικονομία στον κόσμο. Θα έχει γίνει στρατιωτική δύναμη, ο σημαντικότερος εισαγωγέας φυσικών πόρων και ο πρώτος ρυπαντής στον κόσμο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/01/1584974.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: