Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Πρωτοφανής η συμμετοχή στις εκλογές

Σε πρωτοφανή επίπεδα έφθασε η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κατά τις προεδρικές εκλογές, που έφεραν στην εξουσία τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από πολλές συγκλίνουσες πηγές.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν στις εκλογές, ήτοι ποσοστό 64,1%, σύμφωνα με τον Μάικλ Μακ Ντόναλντ του Παν/μιου Τζορτζ Μέισον, όπως τονίζει η ιστοσελίδα RealClearPolitics, η οποία υπογραμμίζει πως αυτό το επίπεδο δεν έχει επιτευχθεί από το 1908.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ομπάμα-πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ-συγκέντρωσε την υποστήριξη του 43% των λευκών ψηφοφόρων στο σύνολό τους και το 54% των λευκών κάτω των 30 ετών. Σχεδόν ολοκληρωτική ήταν η υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων στο πρόσωπό του, με ποσοστό 96%.

Στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριδα, που αριθμεί 11,2 εκατ. κατοίκους, η προσέλευση στις κάλπες έφθασε στο 72% και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων συνέβαλε στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Πολιτεία, η οποία προ 4ετίας είχε ψηφίσει τον Τζορτζ Μπους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές της.

Σύμφωνα και με άλλες επίσημες πηγές, η προσέλευση ξεπέρασε το 70% σε πολλές άλλες από τις κρίσιμες Πολιτείες, που θεωρείτο ότι θα επηρέαζαν την έκβαση των εκλογών, όπως το Μιζούρι, η Βόρειος Καρολίνα και το Οχάιο.

Κατά την αναμέτρηση του 1960, οπότε εξελέγη ο Τζον Φ.Κένεντι, η προσέλευση στις κάλπες έφθασε το 63%, ενώ κατά την επανεκλογή του Μπους, το 2004, είχε φθάσει το 55,3%.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/05/1587217.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: