Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Αλτσχάιμερ - ηλικία

Η νόσος του Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται μετά το 65ο έτος της ηλικίας, ωστόσο, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σήμερα περισσότερα από 500.000 άτομα που έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη νόσο ή άλλες μορφές άνοιας σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με δημοσίευμά στην The Wall Street Journal.

Παρότι η διαδεδομένη νόσος χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί -συνήθως περνούν 10 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων για να γίνει διάγνωση -οι Αμερικανοί που πάσχουν από τη νόσο έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης χάρη στα δυναμικά προγράμματα διάγνωσης του Αλτσχάιμερ που βρίσκονται σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Η ασθένεια προκαλεί σοβαρά προβλήματα όταν κάνει την εμφάνισή στη δεκαετία των 30 και των 40. Καθώς η νόσος εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία, οι ασθενείς πανικοβάλλονται όταν διαπιστώνουν ότι δεν «ξέρουν τι τους γίνεται». Συνήθως βρίσκονται σε μια φάση που έχουν σημαντικές υποχρεώσεις, δεδομένου ότι έχουν παιδιά με μικρή ηλικία και διανύουν την πιο δημιουργική περίοδο της σταδιοδρομίας τους. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, είναι αναγκασμένοι να «σκαρφίζονται» προφάσεις για να καλύπτουν τις απροσεξίες που πυκνώνουν.

Όταν τελικώς γίνει διάγνωση της «πρώιμης εμφάνισης» του Αλτσχάιμερ, οι νεαροί ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με κρίσιμα ερωτήματα, όπως σε ποιους και πότε να αποκαλύψουν την αλήθεια και τι θα σημαίνουν οι ανακοινώσεις αυτές για τη δουλειά και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ ανέρχονται συνολικά στα 5,2 εκατομμύρια, ενώ στο 10% εξ’ αυτών η νόσος διαγνώσθηκε πριν τα 65 –αυτός είναι ο ορισμός της «πρώιμης εμφάνισης» σύμφωνα με το διεθνή ερευνητικό οργανισμό Alzheimer's Association. Καθώς ο πληθυσμός γερνά, ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αγγίξει τα 7,7 εκατομμύρια το 2030.

Δυστυχώς δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί η θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο μετριάζουν τα συμπτώματα αλλά δεν οδηγούν σε επιβράδυνση ή ανακοπή της εξέλιξης της νόσου. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν νέες θεραπείες που οδηγούν σε μείωση ή εξάλειψη του αμυλοΐτη, μιας επίμονης ουσίας στον εγκέφαλο που θεωρείται υπεύθυνη για την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/14/1591646.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: