Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Στο "κόκκινο" 50.000 στεγαστικά

Τις 50.000 έφτασε ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται κανονικά και βρίσκονται σε καθυστέρηση για διάστημα πάνω από 3μήνες.
Δηλαδή το 4% των στεγαστικών βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» και αντιστοιχούν σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αν και ελεγχόμενη ακόμα, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη των τραπεζών, δημιουργεί ανησυχία στα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διότι:
* Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κινείται ανοδικά.
* Η αύξηση των επιτοκίων -και συνακόλουθα των δόσεων- ήδη δημιουργεί αυξημένη πίεση σε αρκετούς δανειολήπτες.
* Αν η κρίση διαρκέσει θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επισφαλή δάνεια.
* Αν οι τράπεζες δεν πιάσουν το στόχο να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια στο 3,5% (του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου) θα αναπροσαρμοστεί ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος η ώρα της κρίσης πλησιάζει, καθώς η προθεσμία να πιάσουν το στόχο του 3,5% λήγει στο τέλος του έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της υπογραμμίζει πως για όσες τράπεζες δεν περιορίσουν τα καθυστερούμενα δάνεια στο 3,5% -του συνόλου των δανείων τους- τότε θα αυξήσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας, συνεκτιμώντας τα μέτρα που λαμβάνει για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.Σύμφωνα με την ΤτΕ το αυξημένο ποσοστό καθυστερούμενων δανείων δείχνει αδυναμία της τράπεζας στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.
Στο τέλος Ιουνίου 2008 τα καθυστερούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,7% από 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007 και αντιστοιχούν σε 10,5 δισ. ευρώ.Ήδη τέσσερις τράπεζες έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης για τους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά τους δάνεια.
Προς το παρόν αυτοί οι δανειολήπτες είναι «καλυμμένοι».Όμως, οι τράπεζες καθημερινά γίνονται αποδέκτες πλήθους αιτημάτων για ευνοϊκές ρυθμίσεις στις δόσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων.
Πρόκειται για νοικοκυριά που είδαν τους τελευταίους μήνες -από το καλοκαίρι και μετά- τα διαθέσιμα εισοδήματα τους να περιορίζονται σημαντικά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.
Οι περισσότεροι δανειολήπτες ζητούν είτε «πάγωμα» των δόσεων του στεγαστικού τους για διάστημα 6 μηνών ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής -ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση-, ή να πληρώνουν το 50% της δόσης για κάποιους μήνες, ή να πληρώνουν μόνο τόκους.
Μάλιστα όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη σε ποσοστό σχεδόν 90% οι τράπεζες προχωρούν σε άμεσο διακανονισμό.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=616770

Δεν υπάρχουν σχόλια: