Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας - Ελλάδα

Την τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα σχετικά με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, τα οποία απαντούν σε ερώτηση που έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα κατέχει την 27η θέση, μετά και από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει εναντίον της χώρας μας προδικαστική και δικαστική διαδικασία για 34 κοινοτικές οδηγίες που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναλυτική του απάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ.Μπαρόζο, αν και ο συνολικός αριθμός των Οδηγιών που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μειώθηκε από 69 σε 48 τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο τομέας που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά την κοινοποίηση των εθνικών μέτρων εκτέλεσης στην Ελλάδα είναι ο τομέας «Δικαιοσύνης, Ελευθερία, Ασφάλεια».
Το ποσοστό κοινοποίησης των εθνικών μέτρων εκτέλεσης στους άλλους τομείς που παρουσιάζουν πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ως ακολούθως: «Ενέργεια και μεταφορές» (92,50%), «Εσωτερική Αγορά» (93,85%), «Περιβάλλον» (94,20%) και «Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις» (95,24%).
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης τονίζει μεταξύ άλλων:
«Αφιερώνουμε την απάντηση- κόλαφο του Προέδρου της Κομισιόν στους κυβερνητικούς αρμόδιους, παρόντες και προηγούμενους. Το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ της 27ης θέσης στους 27 αποδεικνύει με αριθμούς ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γίνεται με απαράδεκτη βραδυπορία και επιλεκτικά κριτήρια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: