Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

κάπνισμα σε 14 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Το 46% των μαθητών καπνίζει τακτικά Πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα ενημέρωσης για το κάπνισμα σε 14 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας
Ευεργετικό στη στάση των μαθητών απέναντι στο παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα, αλλά και στη βελτίωση της γνώσης τους για τις επιπτώσεις του καπνίσματος αποδείχθηκε πρόγραμμα βιωματικής εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σε 14 σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χαλκιδικής.
Σε σχετικά ερωτηματολόγια απάντησαν περίπου 300 μαθητές (58% κορίτσια και 42% αγόρια), οι οποίοι δήλωσαν ότι σε ποσοστό 90% δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Το 8% απάντησε ότι κάπνισε κάποτε, αλλά δεν ξαναδοκίμασε, το 1% ότι καπνίζει πού και πού και επίσης 1% ότι καπνίζει συστηματικά.
Από τους μαθητές που εμφανίζονται να καπνίζουν ευκαιριακά ή τακτικά, το 46% είναι κορίτσια και το 54% αγόρια. Για την παρουσία καπνιστών στο σπίτι, το 30% απάντησε ότι καπνίζει ένα μέλος της οικογένειας, το 30% δύο, το 23% ότι δεν καπνίζει κανείς και το 15% ότι καπνίζουν τρεις.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Δ' ΔΥΠΕ, Βασίλη Δελή, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις εφήβων καπνιστών στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο περιορισμός του ποσοστού αυτού, μέσα από την ενημέρωση και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε βιωματικά εργαστήρια. Παράλληλα, δήλωσε ότι το πρότυπο αυτό πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί σε περισσότερους νομούς της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα, με τίτλο «Κολλημένοι στη ζωή», υλοποιήθηκε σε διάστημα ενάμιση χρόνου από την Γ' και Δ' Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις Νομαρχίες και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και συμμετείχαν μαθητές γυμνασίου (ηλικίας από 13 - 15 ετών).
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια καθηγητών και μαθητών, βιωματικές εργασίες σε ομάδες, ενώ σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΣΥ, Κατερίνα Αμούτζια, διενεργήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγια που κατέγραψαν τις συμπεριφορές και πεποιθήσεις μαθητών για το κάπνισμα, πριν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με το κάπνισμα και τις συνέπειές του, ο μέσος όρος των σωστών απαντήσεων πριν τη διενέργεια του προγράμματος αντιστοιχούσε στο 2,65%, ενώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο 4,44%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: