Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

μακροζωϊα - Βρετανία


Τέσσερις απλές αλλαγές του τρόπου ζωής -κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, συστηματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, κατανάλωση πέντε γευμάτων φρούτων και λαχανικών ημερησίως- χαρίζουν 14 επιπλέον χρόνια στα άτομα που τις υιοθετούν σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν αυτού του τύπου τις απλές αλλά ζωτικής σημασίας συστάσεις.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, οι οποίοι για πρώτη φορά μέτρησαν τη συνδυαστική επίδραση διαφορετικών γνωστών παραγόντων, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί από πλήθος ερευνών ότι επηρεάζουν θετικά το προσδόκιμο ζωής. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο έντυπο ΡLoS Μedicine στηρίζεται σε μελέτη 20.000 υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας 45 ως 79 ετών στη Βρετανία, η οποία διήρκεσε μεταξύ 1993 και 2006. Διαπίστωσαν ότι ένα άτομο που δεν ακολουθούσε τις τέσσερις απλές συστάσεις υγιεινής ζωής αντιμετώπιζε τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με ένα άτομο που τις ακολουθούσε αλλά ήταν 14 χρόνια γηραιότερο.
Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να επηρεάζονται από παράγοντες όπως το βάρος του ανθρώπου ή η οικονομική του κατάσταση. Αυτό, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, σημαίνει ότι «μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να επωφεληθεί από τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχουν στην υγεία αυτές οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: