Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο

Αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο, ενώ μειώνεται στην ευρωζώνη και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου Χοακίν Αλομούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί το ποσοστό της χρήσης πετρελαίου στην ελληνική οικονομία, καθώς και το αντίστοιχο ποσοστό για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Ο κ. Αλμούνια τονίζει ότι ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στην εισαγωγή και χρήση του πετρελαίου, στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το ποσοστό του αργού πετρελαίου για κάλυψη ενεργειακών παρουσιάζει συνεχή μείωση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η Ελλάδα εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές ενεργείας από ό,τι ο μέσος όρος των χωρών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, το μερίδιο του αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων που καταναλώνονται ως ποσοστό του συνόλου των ενεργειακών προϊόντων παρουσιάζει καθοδική τάση στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται».
Από τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει ότι το μερίδιο του πετρελαίου στην ελληνική ενεργειακή κατανάλωση αυξήθηκε την πενταετία 2000-2005 κατά 1%, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου μειώθηκε κατά 2%.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=865865&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: