Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

κατανάλωση πρόχειρου φαγητού - Κόσμος


Οι Βρετανοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φαστ-φουντ στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει και τους Αμερικανούς, ενώ οι παραδοσιακά γαστρονόμοι Γάλλοι συγκινούνται λιγότερο από τα γεύματα των ταχυφαγείων, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα σε 13 χώρες επιβεβαίωσε επίσης τις ανησυχίες για την εξάπλωση της παχυσαρκίας στον κόσμο, καταγράφοντας διαφορετικές προτεραιότητες και πρακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Οι άνθρωποι δεν έχουν καταλήξει σε στρατηγική κατά της παχσαρκίας και αυτό αποδεικνύεται από τις διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος, που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Στιβ Γκάρτον, στέλεχος της εταιρίας Synovate, που πραγματοποίησε τη σφυγμομέτρηση σε συνεργασία με το BBC.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος ανθρώπων, που δεν μπορεί να αντισταθεί στην πίτσα και τα χάμπουργκερ, αλλά νιώθει καλύτερα όταν συνοδεύει τα γεύματα αυτά με αναψυκτικό διαίτης», εξηγεί ο κ. Γκάρτον. Σε ό,τι αφορά το φαστ-φουντ, 45% των Βρετανών συμφωνούν με τη δήλωση: «Η γεύση του φαστ-φουντ μου αρέσει τόσο πολύ, που δεν μπορώ να το εγκαταλείψω». Την ίδια απάντηση έδωσε το 44% των Αμερικανών και το 37% των Καναδών.
Οι Γάλλοι, αντίθετα, παραδοσιακά υπερήφανοι για την κουζίνα τους, διαφωνούν έντονα: 81% απέρριψε την παραπάνω δήλωση, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν και 75% των κατοίκων της Σιγκαπούρης και 73% των ερωτηθέντων σε Χονγκ Κονγκ και Ρουμανία.
«Οι Βρετανοί λατρεύουν τα 'φισ εντ τσιπς'. Οι Γάλλοι, όμως, προσέχουν τη σιλουέτα τους. Η λεπτή μέση είναι μέρος της γαλλικής κουλτούρας και ζήτημα αξιοπρέπειας για τους Γάλλους», λέει ο κ. Γκάρτον.
15% των ερωτηθέντων Γάλλων και 12% των Αμερικανών ανέφεραν ότι ζυγίζονται κάθε μέρα, ενώ στον αντίποδα, μόλις 15% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ ανεβαίνει στη ζυγαριά μία ή παραπάνω φορές την εβδομάδα. Μεγάλες αποκλίσεις κατέγραψε η έρευνα και στις μεθόδους απώλειας βάρους, που επιλέγουν οι πολίτες διάφορων κρατών.
Παγκοσμίως, η μείωση της διατροφής θεωρείται ως η καλύτερη λύση γα την απώλεια βάρους, ενώ 43% των ερωτηθέντων επέλεξαν τη σωματική άσκηση ως την επόμενη καλύτερη μέθοδο.
Οι τοπικές αποκλίσεις είναι, ωστόσο, μεγάλες: 57% των Αμερικανών, 56% των Γάλλων και 54% των Βρετανών περιορίζουν τη διατροφή τους για να χάσουν βάρος, ενώ 14% των Μαλαίσιων επιλέγουν βότανα και συμπληρώματα διατροφής για να χάσουν βάρος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

1 σχόλιο:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή χρονιά με δύναμη και υγεία, φίλε...!
(συμπάθα με για την καθυστέρηση, βλέπεις και οι σπίθες...βραδυπορούν, ενίοτε!)