Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Ευρωβαρόμετρο

Ψήφο δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, αλλά και προς θεσμούς όπως τα εργατικά σωματεία και τα πολιτικά κόμματα, «έριξαν» οι Έλληνες πολίτες λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.
Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την αγωνία τους για το πρόβλημα της ακρίβειας.
Όπως γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα, το 54% των Ελλήνων πολιτών δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, που είχε μόλις επανεκλεγεί, αφού η έρευνα έγινε μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου. Το αντίστοιχο ποσοστό δυσπιστίας είναι υψηλό και στις υπόλοπες χώρες - μέλη της ΕΕ, φτάνοντας στο 59%.
Εξάλλου, οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα (έναντι 75% στην ΕΕ) και το 56% της ελληνικής κοινής γνώμης δεν εμπιστεύεται σωματεία και συνδικάτα (έναντι 45% στα 27 κράτη - μέλη). Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε μόνο η Βουλή, την οποία δήλωσε ότι εμπιστεύεται το 52% της κοινής γνώμης, έναντι 35% της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.
Μεγαλώνει, εξάλλου, η ανησυχία και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την άνοδο των τιμών, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, που έγινε την ώρα που ο πληθωρισμός σημείωνε άλμα και το πετρέλαιο θέρμανσης έβαζε φωτιά στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, το Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι το 34% των Ελλήνων (έναντι 26% των «27») θεωρεί τον πληθωρισμό μείζον πρόβλημα, ενώ την προηγούμενη άνοιξη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Έλληνες παραμένει, πάντως, η ανεργία, συγκεντρώνοντας το 42% των ερωτηθέντων.
Η νέα κυβέρνηση δεν ανέτρεψε ούτε το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, που εκφράζεται σταθερά τελευταία για την κατάσταση της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής πρόνοιας.
Έτσι, το 76% των Ελλήνων θεωρούσε κακή την κατάσταση της οικονομίας, το 88% χαρακτήριζε κακή την κατάσταση της απασχόλησης, το 72% είχε αντίστοιχη γνώμη για το περιβάλλον και το 79% για την κοινωνική πρόνοια.
Στο ναδίρ και οι προσδοκίες για το μέλλον, αφού το 42% προέβλεπε ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση της οικονομίας, έναντι μόνο 25%, που προέβλεπε βελτίωση. Χειρότερη γνώμη για την οικονομία των χωρών τους έχουν μόνο οι Ούγγροι, οι Πορτογάλοι, οι Λετονοί και οι Κροάτες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: