Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

iPhone - ΗΠΑ

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Αμερικανούς που αγόρασαν το iPhone προτίμησαν να «ξεκλειδώσουν» το κινητό τηλέφωνο ώστε να λειτουργεί σε οποιοδήποτε δίκτυο - τάση αυτή ίσως φέρει σε δίλημμα την Apple όσον αφορά την τακτική της, εκτιμά αναλυτής.
Στις ΗΠΑ και τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει κυκλοφορήσει, το iPhone είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί μόνο στο δίκτυο της εκάστοτε εταιρείας με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία η Apple. Χάκερ και χομπίστες, ωστόσο, δεν άργησαν να βρουν κόλπα για να απαλλαγούν από τον περιορισμό.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τόνι Σακονάγκι της εταιρείας αναλύσεων Bernstein Research εκτιμά, με βάση τους αριθμούς των πωλήσεων, ότι περίπου 1,45 εκατομμύρια iPhones «αγνοούνται», με την έννοια ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο της AT&T. Περίπου 480.000 συσκευές εκτιμάται ότι βρίσκονται στις αποθήκες της AT&T, ενώ το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο -27% του συνόλου- πρέπει λογικά να χρησιμοποιούνται σε άλλα δίκτυα.
Δίλημμα
Το ποσοστό αυτό είναι ανησυχητικά υψηλό για την Apple, δεδομένου ότι η εταιρεία λαμβάνει ποσοστά επί των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας.
Για παράδειγμα, εκτιμά ο Σακονάγκι, αν η Apple πετύχει το στόχο των 10 εκατ. iPhone έως το τέλος του έτους, αλλά το 30% των αγοραστών τελικά «ξεκλειδώνουν» τη συσκευή τους, τα κέρδη της θα είναι 500 εκατ. δολάρια μικρότερα από ό,τι αναμενόταν.
H κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει δίλημμα στην εταιρεία: Αν αποφασίσει να πουλά το iPhone χωρίς περιορισμούς, θα χάσει το επιπλέον κέρδος από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Αν αποφασίσει να εμποδίσει το «ξεκλείδωμα» πιο αποτελεσματικά, θα μπορούσε να χάσει αγοραστές και εταιρείες πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί της.
«Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, πιστεύουμε ότι η διάδοση των ξεκλείδωτων iPhone αποτελεί σημαντικό στρατηγικό δίλημμα για την Apple» γράφει ο αναλυτής.
Στελέχη της Apple παραδέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των «πειραγμένων» τηλεφώνων είναι υψηλός, αρνήθηκαν όμως να τον αποκαλύψουν ή να κάνουν μια εκτίμηση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: