Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

οικονομικό κλίμα ευρωζώνης - Ιανουάριος 2008

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1997 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1997.
Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο επίπεδο του Δεκεμβρίου (3,1%).
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέρνουν σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ, καθώς ενώ τα στελέχη της αναγνωρίζουν ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα επηρεάσει και την Ευρώπη, δεν μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια, όσο ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 101,7 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι 103,4 τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
Ο δείκτης υποχώρησε στο 0,78 από 0,89 τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στο 0,86.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,2% τον Δεκέμβριο του 2007. Τον Δεκέμβριο του 2006, το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη ήταν 7,8%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: