Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

«ανταλλάγματα» στις συναλλαγές του με το Δημόσιο - Ελλάδα

«Εθνική υπόθεση» και πάντως μια υπόθεση που μας αφορά όλους ανακηρύσσεται η διαφθορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας -σε δείγμα 6.027 ατόμων- που παρουσίασε η Ρublic Ιssue, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, η διαφθορά όχι μόνο αποτελεί πληγή χαίνουσα αλλά και κοστίζει εξαιρετικά ακριβά στην ελληνική κοινωνία καθώς τα χρήματα που διακινούνται κάτω από το τραπέζι υπερβαίνουν μόνο για το 2007 το μισό δισ. ευρώ: 613 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, η έκταση του φαινομένου της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι τέτοια κατά τρόπον ώστε η αναγωγή των στοιχείων στον γενικό πληθυσμό να εμφανίζει δηλητηριασμένους από τη διαφθορά περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες αλλά και 733.000 νοικοκυριά. Η έρευνα εμφανίζει εξάλλου το 20% των ερωτηθέντων να απαντά καταφατικά στην ερώτηση περί ανταλλάγματος στη συναλλαγή με τον δημόσιο τομέα (που ζητήθηκε είτε από τους ίδιους είτε από άλλο μέλος της οικογένειάς τους) και αντιστοίχως το 9% των ερωτηθέντων ως προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ο τιμοκατάλογος του λαδώματος για «ταχυδακτυλουργικές» διευθετήσεις υποθέσεων και ευνοϊκή μεταχείριση προσώπων -που χειρουργούνται, ζητούν οικοδομικές άδειες, κλείνουν βιβλία σε επιχειρήσεις ή απλώς χρειάζονται δίπλωμα οδήγησηςείναι μακροσκελής, με τη συναλλαγή να φθάνει σε ιλιγγιώδη ύψη στον ιδιωτικό τομέα. Το φακελάκι για υποθέσεις που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο φθάνει ως και τα 100.000 ευρώ, ενώ για ορισμένες άλλες που σχετίζονται με τραπεζικά ζητήματα τα 27.000 ευρώ.
Στον δημόσιο τομέα τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν οι εφορίες, θέματα των οποίων έχουν τακτοποιηθεί με ποσά που αγγίζουν ως και τα 20.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι πολεοδομίες (ως και 13.000 ευρώ) και υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών (ως και 15.000 ευρώ). Τα φακελάκια στους γιατρούς φθάνουν ως και 5.000 ευρώ, όσα και αυτά που προορίζονται για διοικητικά ξεμπερδέματα στο ΙΚΑ. Τα ποσά που ζητούνται στο σύνολό τους αφορούν κατά 57% τον δημόσιο τομέα και κατά 43% τον ιδιωτικό τομέα.
* Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ παρέχεται ειδική προστασία στους μάρτυρες και στους «συνεργάτες» της Δικαιοσύνης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ.Χατζηγάκης, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας κυρία Ηuguette Labelle.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: