Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

προσδοκίες πολιτών - Κόσμος 2008


Η έντονη απαισιοδοξία των Αθηναίων, οι αυξημένες προσδοκίες των Μοσχοβιτών, οι παραμένοντες φόβοι των Νεοϋορκέζων και η αίσθηση της ανερχόμενης δύναμης των κατοίκων του Πεκίνου συνθέτουν το «άρωμα του 2008» όπως το αποπνέουν οι απαντήσεις στη μεγάλη παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε «Το Βήμα» σε συνεργασία με την Κάπα Research σε 11 μεγάλες πόλεις του σύγχρονου κόσμου.

Με απόσταση μισού αιώνα, «Το Βήμα» της Πρωτοχρονιάς του 1958 παρουσίαζε αντίστοιχη παγκόσμια έρευνα: τις προβλέψεις των κοινών θνητών για τη νέα χρονιά. Μια πρωτότυπη έρευνα που είχε γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκάλλοπ σε δώδεκα πρωτεύουσες τεσσάρων ηπείρων. Ηταν μια εξαιρετικά ρηξικέλευθη πρωτοβουλία για την εποχή της αξιοποιώντας τις τότε νέες δυνατότητες σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, θέτοντας οκτώ κρίσιμα ερωτήματα σε μια περίοδο όπου η ανθρωπότητα μαγεύεται από τον Σπούτνικ, τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους και τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης, ενώ ταυτόχρονα κορυφώνεται ο Ψυχρός Πόλεμος και πυκνώνουν οι φόβοι του πυρηνικού ολέθρου.

Σήμερα, ύστερα από 50 χρόνια, στην αυγή του 21ου αιώνα, σε μια εποχή που γεννά νέους φόβους αλλά και εκπληκτικές δυνατότητες, «Το Βήμα» σε συνεργασία με την Κάπα Research παρουσιάζει τη συνέχεια εκείνης της έρευνας, σφυγμομετρώντας τους πολίτες ένδεκα μεγάλων πολιτισμικών «κόμβων» του σύγχρονου κόσμου. Οι απαντήσεις τους μάς δείχνουν το ευρύ φάσμα απόψεων που συνθέτουν το παγκόσμιο μωσαϊκό. Καμία χώρα δεν βρίσκεται σταθερά στον «παγκόσμιο μέσο όρο», ούτε διακρίνονται σαφώς κάποιοι «συνασπισμοί» της Δύσης ή της Ανατολής.

Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι Αθηναίοι ποτέ δεν βρέθηκαν στη μεσαία περιοχή των γραφημάτων, εκδηλώνοντας έντονη διαφορετικότητα. Συγκεκριμένα, η σημερινή στρατηγική της Δύσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θεωρείται εσφαλμένη από τη συντριπτική πλειονότητα των Αθηναίων. Εκφράζεται επίσης εντονότατη ανησυχία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, για την οποία το 86,3% πιστεύει πως οδεύει προς βαθιά κρίση, και εκφράζεται εντονότατη αντίθεση προς την παγκοσμιοποίηση η οποία θεωρείται ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Οι προσδοκίες για το 2008 αποπνέουν απαισιοδοξία: μόλις το 9,9% του δείγματος θεωρεί ότι θα είναι πιο ειρηνικό από το 2007, ενώ το 72,5% υιοθετεί την άποψη ότι η ένταση μεταξύ Δύσης και Ισλάμ θα αυξηθεί. Επίσης, μόνο το 12,7% πιστεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κατά τον νέο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα μόνο οι 5 στους 10 Αθηναίους δηλώνουν πως το 2008 θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους απ΄ ό,τι το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: