Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

επίπεδα ευτυχίας

Αν είστε 40 έως 50 ετών και η ζωή σας φαίνεται να έχει πάρει την κατιούσα, μην ανησυχείτε, το ίδιο συμβαίνει και στους περισσότερους συνομηλίκους σας. Έρευνα σε 80 χώρες δείχνει ότι τα επίπεδα ευτυχίας είναι υψηλότερα στην αρχή και το τέλος της ζωής.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οικονομολόγοι στη Βρετανία και τις ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία για την ψυχική υγεία δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το φανόμενο είναι κοινό σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το εισόδημα, το γάμο, τα παιδιά ή αλλαγές στην επαγγελματική κατάσταση. Η ευτυχία έχει σχήμα «U», καθώς πέφτει στο χαμηλότερο σημείο της γύρω στην τέταρτη δεκαετία ζωής και στη συνέχεια επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα.
«Μόνο στη δεκαετία των 50 καταφέρνουν οι περισσίτεροι άνθρωποι να βγουν από την περίοδο ύφεσης. Το ενθαρρυντικό είναι, ότι, μέχρι να φτάσει κάποιος τα 70, εάν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση θα είναι εξίσου ευτυχής και ψυχικά υγιής με έναν 20χρονο» καθησυχάζει ο Αντριου Όσβαλντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το φαινόμενο είναι κοινό σε όλο τον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις: Στη Βρετανία, άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στα 40 χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ η ευτυχία πέφτει στο χαμηλότερο σημείο της στα 40 μεταξύ των γυναικών και 50 μεταξύ των ανδρών.
«Ίσως το να συνειδητοποιήσουμε ότι τέτοια συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά στη μέση ηλικία θα βοηθήσει τον κόσμο να ξεπεράσει καλύτερα αυτή τη φάση» σχολίασε ο Όσβαλντ.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουόργουικ στην Αγγλία και του Κολεγίου Ντάρτμαουθ στις ΗΠΑ έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στην επιθεώρηση Social Science & Medicine.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: