Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

εκ των προτέρων ψηφοφορία - ΗΠΑ

Πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, στην πλειοψηφία τους υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, με τη διαδικασία της εκ των προτέρων ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο Τοζρτζ Μέισον στη Βιρτζίνια.

Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 130 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που σημαίνει συμμετοχή-ρεκόρ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Μάικλ Μακντόναλντ που ηγείται της σχετικής πανεπιστημιακής μελέτης, μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 20.267.110 πολίτες.

Στη Φλόριντα για παράδειγμα είχαν ψηφίσει 3,3 εκατομμύρια και στην Καλιφόρνια 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Σε περιοχές που δεν δημοσιοποίησαν στοιχεία, ο καθηγητής-δημοσκόπος έλαβε υπόψη του τις πολιτικές τάσεις των πολιτών όπως έχουν εκφραστεί σε πολλές σφυγμομετρήσεις.

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα αυτοί που ψηφίζουν Δημοκρατικό Κόμμα έχουν σπεύσει στις κάλπες πριν από την ημέρα των εκλογών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων.

Για παράδειγμα πολλοί υπέρμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ήδη ψηφίσει στην Αϊόβα, στη Νότια Καρολίνα, στη Φλόριντα, στο Κολοράντο στο Νέο Μεξικό και στη Νεβάδα. Σημειώνεται και οι έξι αυτές πολιτείες είχαν ψηφίσει υπέρ του κ. Μπους στις εκλογές του 2004 και τώρα φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ του κ. Ομπάμα.

Ειδικά για τη Φλόριδα, μια πολιτεία αποφασιστικής σημασίας για την εκλογή του κ. Μπους τόσο το 2000 όσο και το 2004, υπάρχει ένα μεγάλο προβάδισμα τουλάχιστον 200.000 εκλογέων υπέρ του κ. Ομπάμα, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Πλούφ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του γερουσιαστή του Ιλινόι.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν αυτό το προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα στη Φλόριδα και ισχυρίζονται ότι η πολιτεία αυτή δεν ψηφίζει Δημοκρατικούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2 σχόλια:

politikologos είπε...

Exit-polls κάνουν στην Αμερική?

geokalp είπε...

γιατί, τα ανακάλυψε κάποιος άλλος;

αν το ψάξεις τι κάνουν, υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν πολύ κοντά σε άμεση δημοκρατία, αλλά είναι κυρίως για "μικρά", τοπικά θέματα