Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Διοξίνες στο 8% των τροφίμων στην Ευρώπη

Παράνομα επίπεδα διοξινών εντοπίστηκαν στο 8% των δειγμάτων από τρόφιμα και ζωοτροφές μεταξύ 1999 και 2008, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων.

Προϊόντα από το συκώτι ζώων και ψαριών είχαν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διοξινών στα τρόφιμα, ενώ τα προϊόντα από λίπος ψαριού παρουσίασαν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις ζωοτροφές.

«Η μακροχρόνια συγκέντρωση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η συσσώρευσή τους στην τροφική αλυσίδα, ιδίως στο ζωικό λίπος, εξακολουθεί να προκαλεί κάποιες ανησυχίες».

Η έκθεση χρησιμοποίησε περισσότερα από 7.000 δείγματα που συνέλεξε σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως διευκρινίζεται πάντως, τα υψηλά ποσοστά παράνομων επιπέδων διοξινών ήταν, μερικώς, αποτέλεσμα «στοχευμένων δειγματοληψιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων επεισοδίων μολύνσεων».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: