Τρίτη 27 Απριλίου 2010

κυκλοφορία εφημερίδων - ΗΠΑ

Κατά 8,7% υποχώρησε η κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων στις ΗΠΑ τους περασμένους έξι μήνες, πτώση πάντως μικρότερη από το 10,6% της προηγούμενης περιόδου, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Η υποχώρηση για τις κυριακάτικες εκδόσεις διαμορφώθηκε στο 6,5%.

Οι 25 μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικές ζημίες, με την San Francisco Chronicle να σημειώνει ρεκόρ υποχώρησης για το καθημερινό της φύλλο (-23%).

Μόνη εφημερίδα που σημείωσε αύξηση κυκλοφορίας ήταν η Wall Street Journal (+0,5%), η οποία όμως προσμετρά στους αναγνώστες και τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της (καθώς χρεώνει το περιεχόμενό της). Έτσι, με 2,09 εκατομμύρια αναγνώστες, η WJS βρίσκεται στην κορυφή των αμερικανικών εφημερίδων.

Οι λόγοι για την κάμψη στα μεγέθη των έντυπων εκδόσεων των εφημερίδων ποικίλουν: Ανάμεσα στις κυριότερες εκτιμάται ότι είναι και η ενίσχυση του Διαδικτύου, αλλά και οι υψηλότερες τιμές των αντιτύπων (ενώ τα έσοδα από τη διαφήμιση επλήγησαν από την κρίση). Επιπλέον, κάποιες εφημερίδες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις παραδόσεις σε μη «επικερδείς» περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφημερίδων των ΗΠΑ υπογράμμισε πάντως ότι τα στοιχεία δεν παρέχουν ολόκληρη την εικόνα του τοπίου: Οι επισκέπτες των ηλεκτρονικών εκδόσεων των αμερικανικών εφημερίδων ανέρχονται σε 74 εκατομμύρια το μήνα, ανέφερε, ενώ σχεδόν 100 εκατομμύρια ενήλικοι συνεχίζουν να διαβάσουν την έντυπη έκδοση των εφημερίδων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: