Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Νέα μέτρα φέρνει το ΔΝΤ, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων

Πεπεισμένο ότι με τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ακολουθήσουν νέα μέτρα, εμφανίζεται το 92% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον Τύπο της Κυριακής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 15 - 16 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Από την εξέλιξη αυτή, το 48% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή και το 28% φόβο. Το 65% θεωρεί ότι αν τελικά προσφύγουμε στο ΔΝΤ, η ζωή του θα επηρεαστεί αρνητικά.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή κρίνεται «επώδυνη» από το 56% των πολιτών και πρέπει να την αποδεχτούμε μόνο ως τελευταία λύση.

Επιπλέον, το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί την εμπλοκή του ΔΝΤ «καταστροφική», την οποία πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία και μόλις το 7% «χρήσιμη».

Σε ποσοστό 57% οι πολίτες εκτιμούν ότι με την κατάλληλη πολιτική η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση μόνη της, χωρίς την παρέμβαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Το 41%, όμως, πιστεύει το αντίθετο.

Εάν τελικά η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ, το 52% δηλώνει ότι θα το θεωρήσει αποτυχία της κυβέρνηση, ενώ το 35% ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία της κυβέρνησης, καθώς δεν ευθύνεται η ίδια.

Ως προς τις ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση, η πλειοψηφία (58%) δηλώνει ότι φταίνε όλες οι τελευταίες. Μόνο το 5% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, το 23% ότι φταίει του Κ.Καραμανλή και το 13% του Κ.Σημίτη.

Το 39% αξιολογεί ως «μέτρια» τη μέχρι σήμερα απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, το 35% τη θεωρεί «κακή έως πολύ κακή» και το 25% «καλή έως πολύ καλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: