Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ουγγαρία: στροφή επί δεξιά μετά το ΔΝΤ

Μεγάλη άνοδος της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς αναμένεται στις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Ουγγαρία, την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που κατέφυγε στη μέγκενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οπως όλα δείχνουν η διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κεντροαριστερής κυβέρνησης οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος των Ούγγρων στο άλλο άκρο, με την κεντροδεξιά παράταξη της χώραςτο χριστιανοδημο- κρατικό, εθνικιστικό κόμμα «Φίντες» (Fidesz)- να συγκεντρώνει ως και το 50% των ψήφων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη στιγμή που οι απερχόμενοι Σοσιαλιστές κατακρημνίζονται καθώς εκτιμάται ότι αύριο δεν θα καταλάβουν ούτε το 20%.

Το αποτέλεσμα είναι στην ουσία προδιαγεγραμμένο και ο 46χρονος ηγέτης του «Φίντες» Βίκτορ Ορμπαν μπορεί από τώρα να θεωρεί εαυτόν πρωθυπουργό. Χάρη στο «ενισχυμένο» εκλογικό σύστημα, μάλιστα, ο κ. Ορμπαν δεν αποκλείεται να ελέγχει ακόμη και τα δύο τρίτα των εδρών στη νέα ουγγρική Βουλή- πράγμα που θα του επιτρέψει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας.

Οσο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φέρεντς Γκιούρτσανι ο οποίος, πριν από λίγο καιρό, παραδέχθηκε ενώπιον βουλευτών του πως «λέγαμε ψέματα στον λαό νύχτα μέρα» - θα πληρώσει ακριβά το γεγονός ότι προσέδεσε τη χώρα στο άρμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: ο δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» που εφάρμοσε το Ταμείο στην ουγγρική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του 13ου μισθού, μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στην απασχόληση, και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, με συνέπεια μεγάλο μέρος της ουγγρικής μεσαίας τάξης να βυθιστεί στη φτώχεια.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 30% των Ούγγρων κρίνει πλέον ως θετικό γεγονός την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ μόνο το 15% δηλώνει ότι εμπιστεύεται ακόμη τους βουλευτές του.

Η Ουγγαρία, όπως και η Λετονία, εξασφάλισε «μεικτή δανειοδότηση» από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με διμερή δανεισμό από χώρες της ΕΕ. Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 12,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 6,5 δισ. ευρώ έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 1 δισ. ευρώ χορήγησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Μετά την έγκριση του δανείου το ΔΝΤ παρακολουθεί ασφυκτικά την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών, την εξέλιξη των μεγεθών του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των μεγάλων ουγγρικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: