Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

χρόνο στη φύση - Aμερικάνοι

Όλο και λιγότεροι Αμερικανοί περνούν χρόνο κάνοντας εκδρομές στη φύση, ενώ προτιμούν να αντικαταστήσουν τις πραγματικές εικόνες με φωτογραφίες σε υπολογιστές, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε εθνικά πάρκα και δρυμούς, πεζοπορία και ορειβασία σημείωσαν μείωση κατά 20% σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.
«Ο μέσος Αμερικανός πήγαινε στα εθνικά πάρκα κάθε χρόνο, ήταν οι παραδοσιακές διακοπές της αμερικανικής οικογένειας», ανέφερε η Πατρίσια Ζάραντιτς, βιολόγος περιβαλλοντικού προγράμματος. Σε παλιότερη μελέτη της, η Ζάραντιτς είχε αναφέρει ότι οι φυσιολατρικές δραστηριότητες των Αμερικανών μειώθηκαν εξαιτίας της αυξημένης ενασχόλησης τους με το Διαδίκτυο, τα videogames και την τηλεόραση.
Στη νέα μελέτη, η Ζάραντιτς και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία εβδομήντα χρόνων που αφορούν τις φυσιολατρικές συνήθειες των Αμερικανών. Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυτές οι δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 18-25% κατά κεφαλή, ανάλογα τον τύπο της δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, μεγάλη μείωση παρατηρείται στις άδειες ψαρέματος, οι αιτήσεις για τις οποίες μειώθηκαν κατά 25% μετά τη μεγάλη άνοδο που σημειώθηκε το 1981. Η μόνη δραστηριότητα που παρουσιάζει μια σχετική αύξηση, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι ημερήσιες εκδρομές σε εθνικά πάρκα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: