Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

δανεισμός των νοικοκυριών - 2007

Στο 45,3% του ΑΕΠ αυξήθηκε ο ο δανεισμός των νοικοκυριών το 2007, έναντι 34,5% το 2006, σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος «Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά: Αποτελέσματα από τη δειγματοληπτική έρευνα του 2007».
Εάν εξαιρεθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια, ο δανεισμός άγγιξε το 41% του ΑΕΠ, έναντι 54,3% στην ευρωζώνη.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η επιβάρυνση από τα δάνεια (δηλαδή οι τόκοι και τα χρεολύσια ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος) θα αυξηθεί στο μέλλον και θα επηρεάσει περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν υπερδανειστεί ή έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Στη μελέτη, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει σχετικά με τον δανεισμό των νοικοκυριών τα εξής:
1) Το ποσοστό που δήλωσε ότι οφείλει κάποιο δάνειο παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την έρευνα του 2005 (2007: 51,4%, 2005: 46,9%).
Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών (τα μισά σχεδόν νοικοκυριά, το 48,6% κατά την έρευνα) δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις.
2) Η πιο διαδεδομένη κατηγορία δανείων είναι οι πιστωτικές κάρτες και ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια. Το ποσοστό των υπόχρεων νοικοκυριών με δάνεια αυτού του είδους έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2005), ενώ τα 2/3 όσων έχουν δανειστεί δηλώνουν πλέον οφειλές από κάρτες.
3) Το μέσο χρέος κατά νοικοκυριό αυξάνει με την αύξηση του εισοδήματος και της περιουσίας. Σε σύγκριση όμως με τις προηγούμενες έρευνες, η τελευταία έρευνα δείχνει μια σημαντική μεταβολή στη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών, η οποία, στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, δείχνει να συγκεντρώνεται περισσότερο τώρα από ό,τι στο παρελθόν στην προσέλκυση πελατείας από τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
4) Για το 84% των υπόχρεων νοικοκυριών ο λόγος των δόσεων για την εξυπηρέτηση των δανείων προς το εισόδημα διαμορφώνεται μέσα σε όρια που γενικά θεωρούνται αποδεκτά (κάτω από 40%), παρά τη μικρή επιδείνωσή του σε σχέση με το 2005, η οποία, όμως, συνδέεται άμεσα με την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων.
Για το 16% των νοικοκυριών το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων υπερβαίνει το 40% του εισοδήματός τους, το μερίδιό τους στο συνολικό χρέος των νοικοκυριών είναι σχετικά υψηλό (36,6%), ενώ σε σημαντικό βαθμό αφορά σε μη ενυπόθηκα δάνεια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: