Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

αίτια τροχαίων - Ελλάδα

Το 65% των νεκρών σε τροχαία δεν κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας ή του κράνους, ενώ η κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων είναι η απόσπαση προσοχής του οδηγού. Αλλα συχνά αίτια θανατηφόρων τροχαίων είναι η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση προτεραιότητας και γενικά η επιθετική οδήγηση. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των τροχαίων για το πρώτο τετράμηνο του 2008, όπως παρουσιάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών, με συμμετοχή των υπουργείων Μεταφορών, Παιδείας και Υγείας, της ΕΛ. ΑΣ. και της Τροχαίας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, ο στόχος που έχει θέσει το «Στρατηγικό Σχέδιο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας 2006-2010» είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία στο 50%. Ο ίδιος επεσήμανε τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα των τροχαίων που καθιστά αναγκαία τη συνδρομή κάθε εμπλεκόμενου φορέα, όπως η αντιμετώπιση των ελλείψεων ή προβλημάτων σήμανσης στους δρόμους.
Αλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σύσκεψη αναφέρουν πως οι περισσότεροι θάνατοι στους δρόμους οφείλονται σε συγκρούσεις οχημάτων (150 στο α΄ τετράμηνο), σε εκτροπές (137), παρασύρσεις πεζών (58), ανατροπές και προσκρούσεις. Παράλληλα, για το α΄ τετράμηνο του 2008, ο αριθμός των τροχαίων εμφανίζεται μειωμένος κατά 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και των θανάτων από τροχαία κατά 11%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/05/2008_271617

Δεν υπάρχουν σχόλια: