Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης

Περισσότερο βίαια χώρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι οι ΗΠΑ σύμφωνα με την νέα έκδοση του Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης που συντάσσει η Economist Intelligence Unit. Συγκεκριμένα βρίσκονται στην 97η θέση, μία χαμηλότερα από πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Λιβύη, η Νικαράγουα, η Συρία και η Κίνα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ. Στην πρώτη θέση του καταλόγου ως η πλέον ειρηνική χώρα βρίσκεται η Ισλανδία εκτοπίζοντας την Νορβηγία που έπεσε στην τρίτη θέση.
Στις χειρότερες, τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται το Σουδάν, η Σομαλία και το Ιράκ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση αφού υποχώρησε κατά επτά θέσεις σε σχέση με το 2007. Η Κύπρος είναι στην 52η θέση έναντι της 51ης το 2007. Η Τουρκία βρίσκεται στην 115η θέση.
Σημειώνεται ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει περίπου 20 νέες χώρες σε σχέση με το 2007.
Ο Δείκτης καταμετρά, για δεύτερη χρονιά το 2008, το επίπεδο ειρήνης σε 140 χώρες, και βασίζεται σε παράγοντες όπως οι στρατιωτικές δαπάνες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και παράγοντες όπως οι ανθρωποκτονίες, η διαφθορά και η πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Ο κακός βαθμός των ΗΠΑ οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό φυλακισμένων επί του γενικού πληθυσμού όπως και το υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών. Οι συντάκτες του καταλόγου τονίζουν ότι δεν μπορούν να γίνει ηθικού τύπου κρίσεις για τις χώρες που περιλαμβάνονται ανάλογα με την θέση τους στον κατάλογο.
Στέλεχος της Economist Intelligence Unit τονίζει ότι ο Δείκτης μετρά την «απουσία ειρήνης σε ορισμένες χώρες» και προσθέτει ότι οι συντάκτες του δεν εξετάζουν τους παράγοντες που κάνουν ορισμένες χώρες πιο ειρηνικές από τις άλλες.
Δείτε αναλυτικά των πίνακα...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: