Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

αγορές ακινήτων αλλοδαπών - Ελλάδα


«Για δέκα χρόνια η γυναίκα μου κι εγώ γυρίζαμε τα καλοκαίρια όλη την Ελλάδα με τα σακίδια και αναζητούσαμε μέσω Ίντερνετ ένα σπίτι να αγοράσουμε εδώ, για να μείνουμε μόνιμα. Πριν από δύο χρόνια, στον μήνα του μέλιτός μας φθάσαμε στη Λέσβο και αγοράσαμε ένα παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι στον Μανταμάδο για 40.000 ευρώ. Το ανακαινίζουμε και σύντομα θα μπορέσουμε να μείνουμε εκεί μαζί με τα δύο παιδιά μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στίβεν Βερτόμεν από το Βέλγιο.
Εργάζεται στους σιδηροδρόμους του Βελγίου και είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους που αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο Στίβεν και η σύζυγός του Μπάρμπαρα προσπαθούν τώρα να βρουν δουλειά στη Λέσβο για να μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα, όπως λένε, το όνειρό τους να ζήσουν για πάντα στην Ελλάδα. «Πουλήσαμε το σπίτι μας στην Αμερική πριν από δυόμισι χρόνια και αγοράσαμε αυτό που μένουμε τώρα, στην Πάρο», λέει ο Αλ Φράτζολα από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. «Μέναμε σε ένα νησί κοντά στο Σιάτλ και μετακομίσαμε σε ένα άλλο κατά πολύ μικρότερο αλλά και ωραιότερο», λέει για την Πάρο. «Τα τρία παιδιά μας έχουν μείνει στις ΗΠΑ με τις οικογένειές τους και μας επισκέπτονται τα καλοκαίρια, αναγνωρίζοντας πόσο τυχεροί σταθήκαμε». «Αρχικά ήρθαμε λόγω δουλειάς και αποφασίσαμε τελικά να μείνουμε μόνιμα στην Ελλάδα», λέει ο Γιούρι Σπεράνσκι από τη Ρωσία, που δηλώνει επιχειρηματίας στο χρηματιστήριο του άνθρακα. «Η γυναίκα μου Γιάννα εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να δουλεύω από την Ελλάδα. Δεν γινόταν να κλείνω τις δουλειές μου από τη Θεσσαλονίκη, καταλήξαμε στην Αθήνα, αν και φεύγω πάλι δύο- τρεις φορές τον μήνα στη Μόσχα. Με δύο μικρά παιδιά, έπρεπε να βρούμε πού θέλουμε να μεγαλώσουν και γι΄ αυτό αγοράσαμε το σπίτι μας στη Γλυφάδα». Ωστόσο οι ξένοι που αγοράζουν γη στην Ελλάδα, μάλλον ψάχνουν για παραθεριστική παρά για μόνιμη κατοικία και δείχνουν την προτίμησή τους στα νησιά. Σε μερικά μάλιστα, η ζήτηση από τους αλλοδαπούς είναι μεγαλύτερη και οι αγορές περισσότερες από αυτές των Ελλήνων.
Προορισμός η Κρήτη
Πρώτο ελληνικό νησί στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών παραμένει η Κρήτη και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες και τα Επτάνησα. «Στην Κρήτη οι ξένοι αγοραστές προτιμούν το Ρέθυμνο, τα Χανιά και την Ελούντα. Οι παραλίες της Βόρειας Κρήτης έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ η νότια πλευρά του νησιού παραμένει ανεκμετάλλευτη. Κατά παράδοση υπερτερούν οι Γερμανοί αγοραστές, παρ΄ ότι τα τελευταία χρόνια τούς ανταγωνίζονται οι Σκανδιναβοί και τώρα οι Ρώσοι», υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπινιάρης που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βinswanger Βiniaris και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). «Γύρω από το Ρέθυμνο τείνει να δημιουργηθεί παροικία Νορβηγών συνταξιούχων, με τη συχνότητα που αγοράζουν σπίτια εκεί για να μείνουν μόνιμα. Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα παρομοιάζεται από τους Βορειοευρωπαίους με τη Φλόριντα και τώρα με την Αριζόνα των Αμερικανών συνταξιούχων. Φθάνει να λυθεί το ζήτημα του Κτηματολογίου, να ρυθμίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χωροταξικά προβλήματα αρκετών περιοχών και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές», συμπληρώνει.
1 στα 10 σπίτια στη Λέσβο πωλείται σε ξένους
20.000 Βρετανοί στην Κέρκυρα
Οικιστική έκρηξη στον Βάμο Χανίων
Σε κάποια χωριά οι Έλληνες είναι μειονότητα
Μετά τους Γερμανούς, οι Ισραηλινοί
Εξαπλώνονται οι Βορειοευρωπαίοι
Η «κάθοδος» των Ρώσων
Μεγάλη ζήτηση για βίλες



1 σχόλιο:

Σοφία είπε...

Θα έχουν πολύ πλάκα τα νησιά σε λίγα χρόνια...