Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

κύτταρα λίπους - ανθρώπινο σώμα

Καμία δίαιτα δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λιποκυττάρων στους ενήλικες, επιβεβαιώνει μελέτη στη Σουηδία. Ο αριθμός των κυττάρων αυτών εξαρτάται από το σωματικό βάρος κατά την παιδική ηλικία και παύει να αυξομειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο μηχανισμός αύξηση του βάρους διαφέρει ριζικά στα παιδιά και τους ενήλικες, αναφέρουν στο περιοδικό Nature ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη: Τα παιδιά παχαίνουν με αύξηση του αριθμού των κυττάρων λίπους, ενώ οι ενήλικες με τη διόγκωσή τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που πήραν βάρος σε μικρή ηλικία δυσκολεύονται περισσότερο να αδυνατίσουν σε σχέση με όσους πάχυναν ως ενήλικες, αναφέρει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού η επικεφαλής των ερευνητών Κίρτστι Σπάλντινγκ.
Διευκρινίζει πάντως ότι, παρόλο που ο αριθμός των λιποκυττάρων παραμένει σταθερός στους ενήλικες, τα κύτταρα αυτά ανανεώνονται συνεχώς μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας κυτταρικού θανάτου και πολλαπλασιασμού.
Η Δρ Σπάλντινγκ και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα λιπώδους ιστού που είχαν ληφθεί με βιοψίες σε 687 άτομα διαφόρων ηλικιών. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος αριθμός λιποκυττάρων αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 20 ετών και συνδέεται στενά με τον δείκτη μάζας σώματος, ένα μέτρο της παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 20 άτομα που είχαν πετύχει δραστική μείωση βάρους μέσω χειρουργικής επέμβασης για τη μείωση του όγκου του στομάχου. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των λιποκυττάρων παρέμεινε σταθερός γύρω στα 80 δισεκατομμύρια.
Το γεγονός ότι τα λιποκύτταρα πεθαίνουν και ανανεώνονται ενώ ο αριθμός τους παραμένει σταθερός διαπιστώθηκε με τη μελέτη δειγμάτων λίπους από επεμβάσεις λιποαναρρόφησης σε 35 άτομα σχετικά μεγάλης ηλικίας.
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ζήσει την περίοδο των ψυχροπολεμικών πυρηνικών δοκιμών, από το 1955-1963, όταν τα επίπεδα ραδιενεργειας στην ατμόσφαιρα είχαν αυξηθεί και προκάλεσαν συσσώρευση ραδιενεργου άνθρακα-14 στα τρόφιμα.
Τα επίπεδα του ισοτόπου στα δείγματα ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα λιποκύτταρα είχαν αντικατασταθεί στις δεκαετίες που μεσολάβησαν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: