Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ακρίβεια

Τα σκήπτρα της ακρίβειας κατέχει η Ελλάδα, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν έως 168% ακριβότερα σε σύγκριση με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Προστασίας Κατανωλωτών, που παρουσιάζουν Τα Νέα της Παρασκευής, για ένα καλάθι με 86 προϊόντα, ο Έλληνας πληρώνει 215,7 ευρώ και ο Γερμανός 162,7.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ένα κιλό γιαούρτι κοστίζει στο Βερολίνο 0,93 ευρώ και στην Αθήνα 2,49 ευρώ, ενώ για ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα ενάμισι λίτρου ο Έλληνας πληρώνει 0,74 ευρώ και ο Γερμανός μόλις 0,39 ευρώ. Ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Έτσι 200 γραμμάρια φέτα κοστίζουν στο Βερολίνο 1,39 ευρώ και στην Αθήνα 1,88 ευρώ, δηλαδή 35,25% ακριβότερα, και για ένα γυάλινο βάζο με πιπεριές 720 γραμμ. ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 1,79 ευρώ και ο Γερμανός καταναλωτής 1,49 ευρώ- δηλαδή 20,13% φθηνότερα.
Ανάλογη εικόνα και στην αγορά της Ολλανδίας: ένα κουτί δημητριακών 500 γραμμ. πωλείται στην Ολλανδία 2,21 ευρώ και στην Ελλάδα 2,96 ευρώ (33,94% ακριβότερα), ενώ κατά 51,2% ακριβότερα πωλείται ένα μπουκάλι σάλτσας κέτσαπ 570 γραμμ. στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία.
Ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μ.Κοντοπυράκης δήλωσε ότι η μεγάλη αναταραχή που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Μάιο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο διάστημα Απριλίου 2006-Απριλίου 2007 σημειώνονται στο αλεύρι (19%), το ψωμί (17,3%), τα ζυμαρικά (22,4%), τα τυριά (15,8%), το βούτυρο γάλακτος (31,5%), τα σπορέλαια (35,4%), το φυσικό αέριο (45%) και το πετρέλαιο ( 38,6%).
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

Σοφία είπε...

Η φέτα που είναι φτηνότερη στο Βερολίνο παίζει να είναι προέλευσης Δανίας που δεν τρώγεται με τίποτα. Τέτοια φέτα στην Ελλάδα σε πληρώνουν για να την αγοράσεις, συνεπώς η διαφορά στις τιμές δεν υφίσταται.

Επίσης έχεις πιει (φτηνή) πορτοκαλάδα στη Γερμανία; Πώς λέμε Αμίτα; Καμία σχέση.

Σήμερα στο σούπερ μάρκετ πλήρωσα 80 λεπτά (60p) ένα αγγούρι (όχι 1 κιλό, αλλά 1 μόνο του), 65 λεπτά (51p) ένα γκρέιπφρουτ και 85 λεπτά (67p) ένα γιαουρτάκι 150 γραμμαρίων, δηλαδή σχεδόν 6 ευρώ το κιλό και δεν είναι καν εισαγωγής. Στην τελική ας μην φάει ο Έλληνας κέτσαπ και δημητριακά, ας φάει κάτι πιο παραδοσιακό που θα είναι και οικονομικότερο.

Αυτές οι έρευνες αγοράς που δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ είναι πολύ παραπλανητικές. Την τελευταία φορά που έπιασα να τσεκάρω μία είχαν ένα μάτσο τιμές από Αγγλία που ήταν σωστές, αλλά όταν φτάσαν στα τυριά δεν σύγκριναν την τιμή της φέτας, αλλά την τιμή του γκούντα, και δεν σύγκριναν με την Αγγλία αλλά με το Βέλγιο. Δηλαδή έπρεπε το γκούντα να είναι φτηνότερο στην Αθήνα απ' ό,τι στις Βρυξέλλες;

Όταν δε έφτασαν στα κρέατα και στα αλλαντικά, οι συγκρίσεις γίνονταν με τη Γερμανία...

geokalp είπε...

Σοφία δες κι αυτό

συμφωνώ
"οι έρευνες αγοράς που δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ είναι πολύ παραπλανητικές"
εκτός από το "πολύ"... είναι ..λίγο

Σοφία είπε...

Το είχα δει το ποστ για τις τιμές στο Η.Β. αλλά δεν το σχολίασα γιατί δεν ήξερα τι να πω. Οι τιμές εδώ παίζουν τόσο πολύ από μαγαζί σε μαγαζί που δεν ξέρω πώς μπορείς να συγκρίνεις με αντικειμενικότητα.