Τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με το μητρικό γάλα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους ή για περισσότερο, βαθμολογούνται με σχεδόν έξι μονάδες παραπάνω στα τεστ ΙQ σε ηλικία 6 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που δεν θήλαζαν αποκλειστικά όταν ήταν μωρά, διαπιστώνει νέα έρευνα.
Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι παιδιά και ενήλικοι οι οποίοι είχαν τραφεί με μητρικό γάλα όταν ήταν μωρά πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ ΙQ και σε άλλες μετρήσεις της γνωστικής ανάπτυξής τους, αναφέρουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη. «Ο μακροχρόνιος και αποκλειστικός θηλασμός κάνει τα παιδιά εξυπνότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μάικλ Κρέιμερ του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και του Νοσοκομείου Παίδων του Μόντρεαλ, στον Καναδά. Το γιατί ο θηλασμός μπορεί να αυξάνει τις γνωστικές δεξιότητες δεν είναι σαφές. «Μπορεί να είναι κάτι στο γάλα ή μπορεί να είναι η σωματική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό», λέει ο δρ Κρέιμερ.
Οι πιο καλοί οι μαθητές
Στο πλαίσιο τής εν λόγω έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος Μαΐου της επιθεώρησης «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής», η ομάδα του δρος Κρέιμερ επέλεξε στην τύχη 7.108 μωρά στη Λευκορωσία, τα οποία τράφηκαν αποκλειστικά με θηλασμό, και άλλα 6.781 μωρά που θήλαζαν, αλλά τρέφονταν και με γάλα σε σκόνη. Όταν τα παιδιά αυτά έφτασαν σε ηλικία 6,5 ετών, υποβλήθηκαν στο συνηθισμένο τεστ ΙQ. Τα παιδιά που είχαν αποκλειστικά θηλάσει όταν ήταν μωρά βαθμολογήθηκαν, κατά μέσο όρο, με 7,5 μονάδες παραπάνω στη λεκτική ευφυΐα, με 2,9 μονάδες παραπάνω στη μη λεκτική ευφυΐα και με 5,9 ομάδες παραπάνω στη συνολική ευφυΐα. Επιπλέον οι δάσκαλοί τους είπαν ότι τα παιδιά που είχαν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό ήταν σημαντικά καλύτερα τόσο στην ανάγνωση όσο και στη γραφή, σε σύγκριση με τα άλλα. Ο δρ Κρέιμερ πιστεύει πως οι γυναίκες θα πρέπει αποκλειστικά να θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον τρεις και, αν μπορούν, για έξι μήνες και να προσπαθούν να συνεχίζουν τον θηλασμό για τουλάχιστον έναν χρόνο. «Δεν λέμε ότι ένα παιδί που αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο θα ήταν ιδιοφυΐα αν είχε θηλάσει», λέει. «Όμως αν μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΙQ κατά 3 έως 4 μονάδες σε ολόκληρο τον πληθυσμό, μπορεί να έχουμε λιγότερα παιδιά στο κάτω άκρο και περισσότερους Αϊνστάιν στο άνω άκρο».
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080507&nid=8420780&sn=&spid=877
Τετάρτη 7 Μαΐου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Από τις μεγαλύτερες αλήθειες. Γιατί έχουμε υποκαταστήσει όλα τα σημαντικά... Ακόμη και αυτά!
εμένα μου είναι ακατανόητο να μην γίνεται, εκτός της περίπτωσης πόνου της μητέρας - που συμβαίνει
χώρια το που έχει πάει το αγοραστό...
Τώρα εδώ που τα λέμε 3-4 μονάδες πάνω στον δείκτη νοημοσύνης δεν είναι και κανένα σπουδαίο κατόρθωμα. Αν δεν έχεις διάθεση να θηλάσεις, σίγουρα αυτή δεν είναι η έρευνα που θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη...
ναι Σοφία, αλλά αυτό δεν το φυσικό;
To φυσικό είναι να κυκλοφορούμε τσίτσιδοι μέσα στα δάση, να τρώμε ρίζες, καρπούς δέντρων και ωμό κρέας, να κάνουμε παιδιά από 12 χρονών και να πεθαίνουμε στα 40 μας από βαθύ γήρας αφήνοντας πίσω μας 15 παιδιά και 315 εγγόνια, δεν βλέπω όμως κανέναν να το επιδιώκει...
Σοφία είσαι ..προκλητική! :)
τη μελλοντική ζωή στη γυάλα δεν τη προτιμώ
Δεν είπε κανείς για γυάλα, αλλά δεν γίνεται από τη μία να κυνηγάμε το φυσικό και από την άλλη το αφύσικο ;-)
Δημοσίευση σχολίου