Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

καφές - καρκίνος του μαστού

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορούν να μειώσουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες δυο σουηδικών πανεπιστημίων.Παραθέτοντας τα αποτελέσματα μελετών δύο πανεπιστημίων, του Lund και του Malmo, το Σουηδικό Ερευνητικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την απελευθέρωση των καρκινογόνων μεταβολικών προϊόντων από τις θηλυκές ορμόνες.Εκτός αυτού, η καφεϊνη εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το αλκοόλ αντίθετα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.Στις έρευνες συμμετείχαν περισσότερες από 450 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα με την οποία οι γυναίκες αυτές έπιναν καφέ και διαπίστωσαν ότι η θετική επίδραση του καφέ είχε άμεση συνάρτηση με τη μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου.Ασθενείς με το μεταλλαγμένο γονίδιο, που έπιναν τακτικά καφέ, διέτρεχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με γυναίκες που έπιναν καφέ, αλλά είχαν διαφορετική μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και στη δεύτερη κατηγορία γυναικών, η συχνή κατανάλωση καφέ ήταν ευεργετική αφού ο καρκίνος τους εμφανίστηκε πιο αργά σε σχέση με εκείνες που έπιναν καφέ σπάνια ή ποτέ.Στο μεταξύ, αμερικανική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού διαπιστώνει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να νοσήσει από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα με δύο ποτά ημερησίως ήταν κατά 10% υψηλότερο συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα.
Εκείνες που έπιναν πάνω από τρία ποτά την ημέρα, είχαν κατά 30% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε δείγμα 70.000 γυναικών σε μια περίοδο οκτώ ετών. Από αυτές, 2.829 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Πάω να φτιάξω ένα καφεδάκι!

geokalp είπε...

ελπίζω όχι φραπέ!!