Τρίτη 6 Μαΐου 2008

χορηγήσεις στεγαστικών δανείων - Ελλάδα

Σαφέστατη απόδειξη της υποχώρησης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που έδειξαν μείωση 26% στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα, η παραγωγή νέων στεγαστικών ήταν μειωμένη κατά 26%, καθώς οι τράπεζες χορήγησαν συνολικά στεγαστικά δάνεια αξίας 1,139 δισ. ευρώ, έναντι 1,550 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2007.
Επίσης μειωμένη κατά 14% ήταν η παραγωγή νέων στεγαστικών και το πρώτο τρίμηνο του έτους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του 2008.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αύξηση των υπολοίπων των στεγαστικών το 2008 θα διαμορφωθεί κοντά στο 15%, έναντι 20% το 2007.
Μάλιστα, λένε ότι η πτώση στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών θα είναι εντονότερη το δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Η διεθνής πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει τις τράπεζες στον περιορισμό των προσφορών (τάση που θα συνεχιστεί) και στην άνοδο των περιθωρίων με τα οποία επιβαρύνονται τα βασικά επιτόκια.
Η μείωση των στεγαστικών έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για την αγορά κατοικίας, την οικοδομή και γενικότερα την οικονομίαι.
Ήδη, σε ορισμένες περιοχές όπου η προσφορά ακινήτων υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση οι τιμές που ζητούν οι πωλητές παραμένουν στάσιμες, με τις διαπραγματεύσεις επιτυγχάνονται εκπτώσεις 5%-10% ή και μεγαλύτερες και ο διακανονισμός της πληρωμής γίνεται πιο ελαστικός. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί στη διάρκεια του 2008, ενδεχομένως και το 2009.
Την ίδια στιγμή το ποσοστό των στεγαστικών που χορηγούνται ως επισκευαστικά δάνεια, δηλαδή όχι για αγορά κατοικίας, συνεχώς διευρύνεται. Υπολογίζεται ότι σήμερα το 25% των στεγαστικών αφορά επισκευαστικά δάνεια που χρησιμοποιούνται για κάθε χρήση και χορηγούνται με υψηλότερα επιτόκια από τα στεγαστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: