Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Από τις πιο θερμές χρονιές το 2009

Το έτος 2009 υπήρξε ένα από τα θερμότερα της δεκαετίας που τελειώνει και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει μια από τις πέντε ή έξι θερμότερες χρονιές στην ιστορία, αναφέρει το αμερικανικό Ωκεάνιο και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο (NOAA) σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Τόσο η θερμοκρασία της γης όσο και της επιφάνειας των ωκεανών μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ανώτερη του μέσου όρου του 0,56 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με τις συνήθεις τιμές, και η πέμπτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ», λένε οι ερευνητές του NOAA το οποίο έχει αρχίσει να καταγράφει τις θερμοκρασίες από το 1880.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), οι οποίες δόθηκαν την Δευτέρα στη δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη, το NOAA εκτιμά ότι η δεκαετία 2000-2009 θα είναι «η θερμότερη δεκαετία στην ιστορία με θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 0,54 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο εκείνων του 20ου αιώνα.

Η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής βρίσκεται στο ελάχιστο για τρίτη συνεχή χρονιά από το 2007, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι οι έκτες θερμότερες που έχουν καταγραφεί, με 0,47 βαθμός Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από το φυσιολογικό το 2009, όπως και ο όγκος των βροχοπτώσεων. Αντίθετα, η εποχή των τυφώνων ήταν σχετικά ήρεμη, με εννέα τροπικές καταιγίδες και τρεις τυφώνες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1752704

Δεν υπάρχουν σχόλια: