Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Ερευνα: Τα κινητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στον αριθμό των εγκεφαλικών όγκων από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν δηλαδή αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, υπό την Ιζαμπέλ Ντελτούρ, έγινε από τη Δανική Εταιρεία Καρκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα των όγκων στον εγκέφαλο στους ανθρώπους ηλικίας 20 - 79 ετών από τις σκανδιναβικές χώρες.

Η μελέτη κατέδειξε ότι τα περιστατικά καρκίνου δεν έχουν αυξηθεί ουσιαστικά από τότε που εισήχθησαν τα κινητά τηλέφωνα στην καθημερινότητα του ανθρώπου, επισημαίνει πάντως ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για επιβεβαίωση. Η έρευνα ανέλυσε περίπου 60.000 περιπτώσεις καρκίνου στον εγκέφαλο, οι οποίες διαγνώστηκαν μεταξύ 1974-2003 μεταξύ 16 εκατ. ενηλίκων.

Διαπιστώθηκε μια μικρή σταθερή αύξηση στα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτό άρχισε να συμβαίνει ήδη από το 1974, όταν δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, δεν καταγράφηκε καμία σημαντική αύξηση στα περιστατικά μεταξύ 1998-2003, όταν η χρήση κινητών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια αυτής της περιόδου (1974-2003) ο αριθμός των περιστατικών ενός είδους καρκίνου (γλοιώματος) αυξήθηκε βαθμιαία κατά 0,5% ανά έτος στους άνδρες και κατά 0,2% στις γυναίκες, ενώ στα περιστατικά μιας άλλης μορφής καρκίνου του εγκεφάλου (του μηνιγγιώματος) τα αντίστοιχα ποσοστά αύξησης ήσαν 0,8%στους άνδρες και 3,8% στις γυναίκες (κυρίως μετά τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση αφορούσε τις γυναίκες ηλικίας 60-79 ετών, που ήδη θεωρούνται πιο επιρρεπείς σε καρκίνο ούτως ή άλλως).

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Ιζαμπέλ Ντελτούρ, η έλλειψη μιας ανιχνεύσιμης αύξησης στα περιστατικά καρκίνου μεταξύ 1998-2003 ίσως σημαίνει ότι χρειάζεται πάνω από μια χρονική περίοδος δέκα ετών για να φανούν οι συνέπειες από την χρήση των κινητών ή ότι ο αριθμός των όγκων που προκαλεί η κινητή τηλεφωνία, είναι πολύ μικρός για να ανιχνευτεί.

Οι ραδιοσυχνότητες των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τα κινητά, έχουν θεωρηθεί από ορισμένους επιστήμονες και οργανώσεις πολιτών ως πιθανός παράγων αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικούς όγκους, όμως δεν έχει ακόμα εντοπισθεί κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να δικαιολογεί τις συνέπειες.

Το ζήτημα των επιπτώσεων της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία παραμένει επίμαχο. Οι περισσότερες πάντως επιστημονικές μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει κάποια σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία των κινητών και τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: