Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Πολιτική ηγεμονία ΠΑΣΟΚ αλλά και κοινωνική αβεβαιότητα καταγράφει η Public Issue

Η οικονομία, η ανεργία και το κοινωνικό κράτος είναι για την πλειοψηφία των πολιτών τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου Δεκεμβρίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής".
Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία συγκεντρώνει 71 απαντήσεις (3 περισσότερες από τον προηγούμενο μήνα) και η ανεργία 43 απαντήσεις (6 λιγότερες από την προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθούν η υγεία, η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η λειτουργία του κράτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες σε ποσοστό 68% προβλέπουν αρκετές κοινωνικές συγκρούσεις στο επόμενο τρίμηνο, ενώ λίγες απαντά το 25%.
Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, πάντως, σε ποσοστό 56% δηλώνει δυσαρεστημένη από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα μεγάλα θέματα, ενώ ακόμη πιο δυσαρεστημένη σε ποσοστό 73% είναι από την αντιπολίτευση.
Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με ποσοστό 48%. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τον Νοέμβριο (51,5%) και αυξημένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (43,9 %).
Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% υστερώντας του ΠΑΣΟΚ κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το χαμηλότερο ποσοστό της, τον Οκτώβριο, και μειωμένο κατά μιάμιση μονάδα σε σχέση με το ποσοστό του Σεπτεμβρίου.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου που συγκεντρώνει ποσοστό 53% έναντι 28% του Αντώνη Σαμαρά.
Τέλος, σε υψηλά επίπεδα κινείται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού με 76 θετικές γνώμες, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά που ακολουθεί με 70 θετικές γνώμες, 30 περισσότερες από την προηγούμενη μέτρηση του Βαρόμετρου.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 42 θετικές απαντήσεις και 53 αρνητικές. Ακολουθούν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης που έχουν περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες.

http://www.foreignpress-gr.com/2009/12/public-issue.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: