Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Αι-Βασίλης

Εκτός από το να αποφασίσει ποια παιδιά ήταν αρκετά φρόνιμα ώστε να πάρουν δώρο, ο Αι-Βασίλης καλείται να φέρει σε πέρας μια εξαιρετικά απαιτητική αποστολή –να μοιράσει δώρα σε εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι εάν θεωρήσουμε ότι ο Αι-Βασίλης δεν επισκέπτεται τα παιδιά των ιουδαϊστών, των μουσουλμάνων, των εβραίων και των άθεων, μένουν περίπου 700 εκατομμύρια παιδιά των οποίων οι γονείς δηλώνουν Χριστιανοί.

Εάν υπολογίσουμε περίπου τρία παιδιά ανά νοικοκυριό, αυτό σημαίνει ότι ο Αι-Βασίλης θα πρέπει να κάνει περίπου 233 εκατομμύρια στάσεις σε μία νύχτα. Ίσως, βέβαια, υπήρξαν και άτακτα παιδιά που δεν θα πάρουν δώρο φέτος, αλλά δεν τα εξαιρέσουμε λόγω ανεπαρκών στατιστικών στοιχείων.

Χιλιομετρική απόσταση

Εάν υποθέσουμε ότι τα 233 εκατ. φρόνιμα Χριστιανόπουλα βρίσκονται διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και δεδομένου ότι η επιφάνεια του πλανήτη είναι 510 εκατ. χιλιόμετρα, τότε η απόσταση μεταξύ των στάσεων θα είναι περίπου 1,47 χλμ και ο Αι-Βασίλης θα πρέπει να διανύσει συνολικά 342,5 εκατ. χλμ.

Ταχύτητα του έλκηθρου

Εάν είναι αρκετά έξυπνος, ο Άι Βασίλης θα κινηθεί δυτικά μεγιστοποιώντας έτσι τη διάρκεια της νύχτας στις 32 ώρες. Για να καλύψει, όμως, 342,5 χλμ σε 32 ώρες, το έλκηθρο θα πρέπει να πιάνει την εκπληκτική ταχύτητα των 10.703.437 χλμ./ώρα (ή 1.800 μίλια/λεπτό), δεδομένου ότι δεν θα κάνει κανένα απολύτως διάλειμμα –ούτε καν για να δοκιμάσει τα γλυκά της νοικοκυράς. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ταχύτερο όχημα που έφτιαξε ο άνθρωπος, το διαστημόπλοιο Voyager 1, φτάνει τα 10,8 μίλια/λεπτό.

Βάρος των δώρων

Εάν υποθέσουμε ότι το μέσο βάρος κάθε δώρου είναι 660 γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι ο Αι-Βασίλης θα πρέπει να φορτώσει στο έλκηθρό του 461.300 μετρικούς τόνους παιχνιδιών –δεδομένου ότι ένα Boeing 747-8I μπορεί να μεταφέρει έως και 237,5 τόνους συμπεριλαμβανομένων επιβατών, επισκευών και καυσίμων.

Κόστος των δώρων

Εάν θεωρήσουμε ότι ένα μέσο δώρο κοστίζει 43 ευρώ, ο Άι-Βασίλης θα πρέπει να σηκώσει συνολικά από την τράπεζα 30 εκατομμύρια ευρώ εάν δεν θέλει να αφήσει κανένα παιδί παραπονεμένο –ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Κόστα Ρίκα.

Εργατικό δυναμικό

Εάν υποθέσουμε ότι κάθε τάρανδος μπορεί να σηκώσει ως και 150 κιλά και ότι το έλκηθρο έχει μηδενικό βάρος, ο Αι-Βασίλης θα πρέπει να καλέσει ενισχύσεις τριών εκατομμυρίων ταράνδων. Μετά, βέβαια, προκύπτει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των «νεοσύλλεκτων» ώστε να μάθουν να πετούν με τις υπερηχητικές ταχύτητες που απαιτούνται.

Ενέργεια

Δεδομένου ότι κάθε τάρανδος ζυγίζει 272 κιλά και ότι χρειάζονται τρία εκατ. τάρανδοι, η «ομάδα» του Αι-Βασίλη θα ζυγίζει συνολικά –μαζί με τα δώρα– 816.000 τόνους. Για να φτάσουν την ταχύτητα των 10.703.437 χλμ./ώρα, θα χρειαστούν περίπου 700 πεντάκις εκατομμύρια τζουλ ενέργειας. Αυτό προϋποθέτει ότι ο Αι-Βασίλης ταξιδεύει πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης για να αποφεύγει την τριβή. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι όταν θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, έλκηθρο, τάρανδοι, δώρα και Αι-Βασίλης θα γίνονται σκόνη αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες…

Πηγή: Telegraph

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: