Οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, συχνά «μολύνονται» με αισθήματα μοναξιάς από τους μοναχικούς φίλους τους και περνούν έτσι κι αυτοί στο περιθώριο της κοινωνίας, αποκαλύπτει μελέτη τριών αμερικανικών πανεπιστημίων σε δείγμα χιλιάδων ατόμων.
Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες για την κοινωνική μεταδοτικότητα μιας σειράς χαρακτηριστικών, από την αισιοδοξία και την ευτυχία μέχρι την παχυσαρκία.
«Ανιχνεύσαμε ένα ιδιόμορφο μοτίβο μετάδοσης [της μοναξιάς] που εξωθεί τους ανθρώπους στα άκρα του κοινωνικού ιστού» αναφέρει στο Reuters ο Τζον Κασιόπο, κορυφαίος ειδικός στη μοναξιά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Παλαιότερες έρευνες τόσο στον άνθρωπο όσο και σε πιθήκους είχαν δείξει ότι οι κοινωνίες τείνουν να απομονώνουν στο περιθώριο τα μοναχικά άτομα. Πριν φτάσουν στην πλήρη απομόνωση, οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται ότι προλαβαίνουν να μεταδώσουν τη μοναξιά σε όσους φίλους τούς έχουν απομείνει, επισημαίνει ο Δρ Κασιόπο.
«Στην περιφέρεια [της κοινωνίας] οι άνθρωποι έχουν λιγότερους φίλους, ωστόσο η μοναξιά τούς κάνει να χάσουν τους λίγους δεσμούς που τους απομένουν. Αυτό το φαινόμενο ενίσχυσης [φαύλου κύκλου] σημαίνουν ότι ο κοινωνικός ιστός μπορεί να φθείρεται στις άκρες, σαν το νήμα που ξεφτίζει στην άκρη ενός πουλόβερ κροσέ» εξηγεί.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology, αξιοποίησε δεδομένα για 5124 άτομα που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη επιδημιολογική έρευνα για την καρδιοπάθεια.
H στατιστική ανάλυση αποκάλυψε τη μεταδοτικότητα της μοναξιάς αλλά και τον φαύλο κύκλο κακής ψυχολογίας στα μοναχικά άτομα. Καθώς απομονώνονται σταδιακά, τόσο η εμπιστοσύνη τους προς τους τους άλλους λιγοστεύει, μειώνοντας την πιθανότητα να μπορέσουν να βρουν νέους φίλους.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου