Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Η πολυεθνική του ελληνικού χρέους

Η Βρετανία κατέχει το 23% ελληνικών τίτλων, η Γαλλία το 11%, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία το 9%

Σε βρετανικά χέρια βρίσκεται το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο εξηγεί και το γιατί το Λονδίνο και ο εκεί Τύπος βάλλει κατά ριπάς έναντι της Ελλάδας. Η στάση των χωρών και των κυβερνήσεών τους απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μόνον ανιδιοτελής δεν είναι, καθώς από τη βιωσιμότητα ή μη των δημόσιων οικονομικών και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας, εξαρτάται και η τύχη ξένων τραπεζών, ασφαλιστικών Ταμείων και οργανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις χώρες που κατέχουν το ελληνικό χρέος την τελευταία πενταετία (2005-2009), προκύπτει ότι μετά την Ελλάδα, η Βρετανία έρχεται δεύτερη και μάλιστα όχι με μεγάλη διαφορά. Να σημειωθεί ότι στον όρο χώρες περιλαμβάνονται τράπεζες, Κεντρικές Τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ. Στη συγκεκριμένη πενταετία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 89,2 δισ. ευρώ (ήταν 183,1 δισ. ευρώ στις αρχές του 2005 και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 272,3 δισ. ευρώ φέτος), ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές κεφάλαια ύψους 213 δισ. ευρώ κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

Στην Ελλάδα υπάρχει το 29% των ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν την τελευταία πενταετία και στη Βρετανία το 23%. Ακολουθεί η Γαλλία με 11%, ενώ οι Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία μαζί κατέχουν το 9%, η Ιταλία το 6% και το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν από κοινού το 6%. Στη Σκανδιναβία βρίσκεται το 3% του ελληνικού χρέους, όπως και στις ΗΠΑ, ενώ σε ασιατικά χέρια υπάρχει το 2%. Μόλις το 1% έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που υπάρχει διεθνώς είναι το γεγονός ότι μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι απηύθυναν ερωτήματα στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, δημοσιογράφος από την Ιταλία ζητούσε επισταμένως από τον υπουργό να μάθει αν υπάρχει ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να συμπαρασύρουν αρνητικά τις ιταλικές τράπεζες, το χαρτοφυλάκιο των οποίων είναι αρκετά εκτεθειμένο σε ελληνικό χρέος.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, ούτε για τους κατόχους τους και παραπέμπουν στη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα πείσει τις αγορές να εμπιστευτούν και πάλι τη χώρα μας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100020_25/12/2009_384814

Δεν υπάρχουν σχόλια: