Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων εισηγμένων - Ελλάδα

(αυτός τουλάχιστον λέει την αλήθεια!)
Ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. ευρώ οι αυξήσεις κεφαλαίων των εισηγμένων από τις αρχές του 2007

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των οποίων το ύψος από τις αρχές του 2007 έχει ξεπεράσει τα 7,5 δισ. ευρώ, έχουν αποφασίσει αρκετές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, καθώς η ρευστότητα «ξεχειλίζει» στις διεθνείς αγορές.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η «Ναυτεμπορική», οι επιχειρήσεις που ζητούν κεφάλαια από την αγορά μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Σε αυτές που θέλουν την ανάπτυξη, κυρίως μέσω εξαγορών, αλλά και σε αυτές που θέλουν να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση, μειώνοντας τον δανεισμό τους.
Η χρηματιστηριακή άνοδος των τελευταίων τεσσάρων ετών και η διείσδυση των ξένων χαρτοφυλακίων σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 300 εκατ. ευρώ, άλλαξε δραστικά τον τρόπο και τη φιλοσοφία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.Πλέον, οι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι των επιχειρήσεων αισθάνονται περισσότερη κάλυψη και ασφάλεια, έχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο ξένους θεσμικούς που προφανώς αναζητούν περισσότερες μετοχές και συνεπώς μετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων, καλύπτοντας τυχόν αδιάθετες μετοχές, αλλά και ανεβάζοντας τα ποσοστά τους όταν υπάρχουν παραιτήσεις δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου της Marfin Investment Group, ύψους 5,19 δισ. ευρώ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ από επενδυτική εταιρία (private equity), η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς από τις αρχές του 2007 και η έκτη μεγαλύτερη αύξηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά την πρόωρη διακοπή των roadshows, η MIG συγκέντρωσε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ έναντι των 5,19 δισ. που ζητούσε.
Μετά την αύξηση, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας σε αξία εταιρείες όπως οι Alpha Bank (9,547 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (8,7 δισ. ευρώ), Coca Cola (8,2 δισ. ευρώ), Cosmote (7,5 δισ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (7,49 δισ. ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (7,16 δισ. ευρώ), ΔΕΗ (5,03 δισ. ευρώ), ΕΛΠΕ (3,6 δισ. ευρώ), κ.ά.
Πριν από την αύξηση κεφαλαίου της MIG είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις της Aegean (135 εκατ. ευρώ με την έκδοση 130.033 μετοχών), της Ελτον (2,12 εκατ. ευρώ με την έκδοση 2,35 εκατ. μετοχών) και του Κορρέ (11,52 εκατ. ευρώ με την έκδοση 1,6 εκατ. μετοχών), ενώ «τρέχει» η αύξηση του ομίλου Αlapis (817 εκατ. ευρώ με την έκδοση 817.166.850 μετοχών) και θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις της Eurobank (1,2 δισ. ευρώ), της Πειραιώς (1,35 δισ. ευρώ) και της Euromedica (60 εκατ. ευρώ).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: