Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Κρατικές δαπάνες υγείας/παιδείας - Ελλάδα


Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου Χ. Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ. Ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,6% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σε σύγκριση με 6,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ και στη ζώνη ευρώ».
Στις δαπάνες για την Παιδεία η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ. Τα δημόσια κονδύλια για την εκπαίδευση δεν υπερβαίνουν το 2,75% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 5,25% κατά μέσο όρο στην ΕΕ και σχεδόν 5% στη ζώνη ευρώ.
Με την αναμενόμενη το φθινόπωρο αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25%, οι ανωτέρω δείκτες θα επιδεινωθούν δραστικά για την Ελλάδα διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ότι «ο αντίκτυπος των δημοσίων δαπανών κοινωνικής προστασίας (εκτός από τις συντάξεις) στο ποσοστό κινδύνου φτώχειας, είναι πολύ πιο περιορισμένος στην Ελλάδα (με μείωση του ποσοστού μετά τις κοινωνικές δαπάνες κατά λιγότερο από 20%) και σε άλλα κράτη μέλη του νότου, από ό,τι στη βόρεια και κεντρική ΕΕ, παρά το γεγονός ότι τα κράτη της βόρειας και κεντρικής ΕΕ ενδέχεται να δαπανούν λιγότερο σε θέματα κοινωνικής προστασίας και συντάξεων».Ακόμα ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει τη δημοσιονομική διαδικασία αυξάνοντας περαιτέρω τη διαφάνειά της, καθορίζοντας τη δημοσιονομική στρατηγική σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και εφαρμόζοντας αποτελεσματικά μηχανισμούς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών».
«Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών επιτυγχάνοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο, ελέγχοντας τις δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εφαρμόζοντας αποφασιστικά φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» προσθέτει ο Επίτροπος.Για αθέτηση υποσχέσεων κατηγορεί ο ΣΥΝ τη ΝΔ
«Αφιερώνουμε τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Κομισιόν στον κ. Πρωθυπουργό και τους κ.κ. Αλογοσκούφη, Γιαννάκου και Αβραμόπουλο, που αυτοεπαινούμενοι πανηγυρίζουν ότι έχουν εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και έχουν βελτιώσει το κοινωνικό κράτος» δήλωσε σχολιάζοντας τα στοιχεία ο ευρωβουλευτής Δ.Παπαδημούλης.
«Η κυρία Γιαννάκου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλουν να απολογηθούν για την τελευταία θέση στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα και απέχει δραματικά από την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για το 5% του ΑΕΠ. Οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία συμβαδίζουν με μια έκρηξη των ιδιωτικών δαπανών και επιτείνουν τόσο την κρίση του ΕΣΥ όσο και τις κοινωικές ανισότητες. Οι επίσημοι δείκτες της Εurostat καθρεφτίζουν την πλήρη αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ αλλά και τις αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες επιλογές της πολιτικής της» καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: