Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Ωρομίσθιο - ΗΠΑ


Αυξήθηκε το κατώτατο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ

Αυξημένο είναι από χθες και για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το κατώτατο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ ανερχόμενο πλέον στα 5,85 δολάρια από 5,15 πρηγουμένως. Τα εκατομμύρια των χαμηλόμισθων Αμερικανών εργαζομένων μπορούν να προσβλέπουν σε ακόμη καλύτερες ημέρες ωστόσο, καθώς η Ουάσιγκτον έχει δρομολογήσει την περαιτέρω αύξησή του, για να φθάσει μετά από μία διετία και κατόπιν δύο δόσεων ανόδου του, στα 7,25 δολάρια.
Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου παραμένει καυτό θέμα στις ΗΠΑ, όπου διανοούμενοι και ορισμένοι πολιτικοί κατακρίνουν έντονα το γεγονός ότι οι πλέον χαμηλόμισθοι Αμερικανοί έπρεπε να περιμένουν μια δεκαετία πριν δουν αύξηση των αποδοχών τους. Ο νέος νόμος, με την ονομασία Fair Minimum Wage Act of 2007, υπεγράφη τον Μάιο και θα οδηγήσει στην αύξηση των κατώτατων αποδοχών σε 18 αμερικανικές Πολιτείες, οι οποίες δεν είχαν λάβει ήδη ανεξάρτητα μέτρα. Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις θα αφορούν περί τα 13 εκατομμύρια εργαζομένους, ήτοι το 10% του εργαζόμενου πληθυσμού των ΗΠΑ.
Αναλυτές τόνιζαν χθες ότι μπορεί να είναι μόλις το 10% των εργαζομένων που θα δει τώρα κάποια διαφορά στις αποδοχές του, όμως πρόκειται για σημαντική απόφαση, αφού η αποπληθωρισμένη αξία του κατώτατου ωρομισθίου στις ΗΠΑ είχε υποχωρήσει στα κατώτατα επίπεδα των τελευταίων 52 ετών. Η έννοια του κατώτατου ωρομισθίου θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με νόμο στις ΗΠΑ το 1938.
Αξια αναφοράς είναι η παρατήρηση της Λιάνα Φοξ, αναλύτριας του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, που χρηματοδοτείται από οργανώσεις εργαζομένων: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες απέτυχε η ελεύθερη αγορά και η περίπτωση των κατώτατα αμειβομένων είναι μία από αυτές... Μπορεί να προσλάβει κάποιος έναν εργάτη με 10 σεντς την ώρα, όμως ως κοινωνία, απορρίπτουμε αυτήν την πιθανότητα...».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_25/07/2007_235482

Δεν υπάρχουν σχόλια: